23 mars 2018

Lyon - lilla Paris

(inlägget är flyttat hit från resebloggen)
Lyon - Frankrikes tredje stad efter Paris och Marseille. En stad som vi, till för några år sedan, körde omväg runt för att slippa ta oss igenom. 
Framöver måste vi kanske köra runt om - eftersom vi kör en dieselbil. Man vet ju inte från en dag till en annan hur politikerna beslutar angående miljözonerna ZCR  Zones à circulation restreinte. Det man vet är att om man kör bil inom en sådan här zon så måste man ha ett Crit'Air-märke och dessutom följa gällande bestämmelser som skyltas vid ingången till området. Om man kör bil här utan ett Crit'Air-märke så kan man få böter. Man kan beställa ett sådant här märke på nätet och det kommer hem i brevlådan i Sverige.
Åter till Lyon! När man är i en storstad så bör man ju inte släpa på en bil. Därför kan jag tipsa om ett superbra parkeringshus i direkt anslutning till järnvägsstationen Gare Lyon-Perrache. Det är inte svårt att hitta dit, stationen ligger på den södra delen av "ön" som uppstår då floderna Saône och Rhône möts. Där kan bilen stå lugn och fin under hela vistelsen.
Ännu bättre är att strax norr om parkeringshuset (max 100 m bort) ligger ett nyrenoverat hotell i kedjan Campanile. Vi har bott här en gång och vänner till oss har bott här många gånger, det är alltid rent och prydligt och kostar runt 100 euro för ett dubbelrum. Man serverar en jättefin frukostbuffé om man nu inte vill gå ut på sta'n för en frukost. Det är inte världens charmigaste hotell, men kedjan finns i varje fransk stad, det ser likadant ut överallt, sängarna är sköna och man vet alltid vad man får när det gäller Campanile. Kan rekommenderas!
Nu när man har blivit av med bilen och vet var man ska sova - så kan vi ägna oss åt nöjet med att vara i en storstad!
Mitt emot hotellet ligger Place Carnot vilket också är hotellets adress. Det är en ganska stor park där jag tror det är marknad varje lördag. Om man sneddar igenom den och går Rue Victor Hugo så kommer man snart till Place Bellecour som är ett enormt torg mitt på ön. Här finns turistbyrån och härifrån utgår sightseeingbussarna Hop-on hop-off, i vårt tycker det allra bästa sättet att lära känna en ny stad. 

Vill man shoppa är Rue de la République den stora shoppinggågatan med bl a varuhuset Printemps. Parallellt finns Rue Edouard Herriot  med de lyxiga butikerna som Hermès, Dior och Vuitton. Det är en trevlig gata för fönstershopping!

De äldsta kvarteren i Lyon ligger på andra sidan Saône runt katedralen St Jean. Här finns gamla pittoreska hus och kvarteren renoverades för 20 år sedan. Här kan man promenera länge, en affär med örter har funnits sedan 1850 och här finns också charmiga barer som är urtypiskt franska. På berget ovanför ligger den vita 1800-talsbasilikan Notre Dame de Fourvière, i folkmun kallad "elefanten på rygg". När man ser kyrkan kan man förstå varför....
Lyon domineras av två kullar och två floder med en ö mellan sig. Den ena kullen heter Fourvière och den andra La Croix-Rousse. Ön är egentligen en halvön och kallas för Presqu'il det vill säga "nästan ön". 
På 1600-talet var Lyon Europas centrum för sidenindustri och sidenhandel och 100 år senare fanns här mer än 14.000 sidenvävstolar och en tredjedel av befolkningen levde på sidentillverkning. Sidenhandlarkvarteren ligger på norra delen av ön, i stadsdelen La Croix-Rousse. Förr ett av de fattigaste delarna av staden - idag är det mycket trendigt. På sidentiden när tygbalarna från väverierna högt uppe i staden skulle transporteras ner till fartygen på Rhône så var det noga att skydda sidenet mot dåligt väder och smuts. Därför byggdes les traboules, smala gångar från ett hus till ett annat, trappsystem mellan olika nivåer av gator, lönngångar och underjordiska gångar - ja ett sinnrikt system för att kunna transportera tygerna i princip hela vägen inomhus. 

Många av dessa finns kvar även om de idag bara används av lokalbefolkningen som genvägar. Att Lyon är backigt märker vi när vi ska besöka Europas största trompe l'oeil. Man kan ta både buss och metro men roligare är att vandra den helt bilfria gatan Rue Sainte-Marie-des Terraux som startar vid Place de Terraux och som sedan byter namn till Montée de la Grande Coté där man går i trappor och på vackert lagda plattor och genom små planteringar ända upp till  den stora Boulevard des Canuts. Om du vill läsa mer om denna enorma muralmålning så klicka HÄR.
Backe upp och backe ner, nu är vi hungriga. Lyon är ju känt som Europas mathuvudstad och här finns ett otroligt utbud. Vi är glada att första gången vi är här så är vi tillsammans med vänner vars son har bott här i 4-5 år. De vet precis vart man ska ta vägen för att äta gott till ett vettigt pris.
En av kvällarna går vi till restauranggatan Rue Mercière ... 


... och restaurangen La Traboulérie, en klassisk Bouchon. Det finns i Lyon ett 20-tal restauranger som är klassificerade på detta sätt sedan flera hundra år och som innebär tonvikt på gemytlighet och klassiska franska rätter - ingen haute cuisine här inte! Detta ställe har bara 2-3 bord utomhus och det dukas upp heta stenar och fat med olika sorters köttfiléer som man steker själv på stenarna. Till detta väljer man tillbehör (vi valde potatisgratäng) och olika såser. Som förrätt serverades en bra sallad och till efterrätt en hemlagad dessert och allt detta för 20 euro - otroligt prisvärt!
Det är viktigt numera i restaurangfrankrike att man talar om att man har rätter fait maison. Detta innebär att man inte har använt sig av något som helst halvfabrikat utan lagat all mat från grunden. Något vi faktiskt trodde var en självklarhet just i Frankrike....
Vår andra kväll går vi till samma restauranggata (!) fast det finns ju såklart restauranger överallt. Restauranggator i form av gågator med serveringar även utomhus finns några t ex Rue des Marronnieres, Rue de la Monnaie och så "vår gata" då Rue Mercière. Alla börjar på M... som i mat!
Här ska det nu ätas en av stadens mest kända rätter nämligen La Quenelle de Brochet queneller på gäddfärs. Döm om min förvåning när man serveras en hel form per person - hur ska man orka? Inte heller ser den särskilt god ut.... Men det var inga problem, världens fluffigaste och lättaste och godaste fiskfärs med härlig skaldjurssås bara smälter i munnen. Man orkar faktiskt också en liten efterrätt.

Dessa dagar har vi promenerat överallt. Det har fungerat mycket bra, centrum av staden är hanterligt stort. Vi åkte också sightseeingbuss och den kan man ju också använda som transportmedel, kliv av gå in på ett museum och ta nästa buss någon annanstans. Enda gången vi tog en taxi var till saluhallen Paul Bocuse då det var nära stängningsdags. Ett mattempel som är enastående läckert att besöka. Läs mer om saluhallen HÄR.

I rubriken kallar jag Lyon för lilla Paris. Jag tycker verkligen att städerna går att jämföra. När man som turist har betat av Paris klassiska sevärdheter och bara längtar efter vad en fransk storstad kan erbjuda i form av shopping, kultur och fransk espri så är Lyon ett supertrevligt alternativ!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar