lördag 17 mars 2018

Min väntan på vår....

För första gången på många år skulle vi tillbringa senvintern hemma i Sverige istället för att åka till Frankrike. Det var dags att åka skidor tillsammans med barn och barnbarn och hur det gick kan du läsa om här.  Vissa delar av storfamiljen hade i alla fall en fin vecka....
Vad vi såklart inte heller kunde veta var hur vintern skulle bli här i Sverige. Det man vet är att det är nästan alltid 10 grader varmare i vår lilla franska by på vinterhalvåret och på sommaren, ja då är det ännu större skillnad. Fast detta år har det inte varit så bra väder i södra Frankrike heller. En av de bloggar jag följer hade lagt upp två foton tagna med en dags mellanrum, ett foto över ett snöklätt Skåne (de är också skåningar) och ett foto över ett snöklätt Provence. Det såg ungefär likadant ut...

Vi kommer inte ihåg när vi senaste hade så mycket snöande som denna vinter. Tidigare år så har det snöat och snön har legat kvar i några veckor och sedan försvunnit. Men nu - oräkneligt antal morgnar under mars har vi dragit upp persiennerna till en helt vit värld. Oftast har snön försvunnit på några timmar - för att nästa morgon ha färgat världen vit igen. Vi i Skåne vill inte ha snö i mars, vi vill ha tidig vår med tidigt vårbruk och tussilago och - ja ni vet... Dessutom är det flera minusgrader varje natt så tjälen ligger fortfarande djup. Det vanligaste på våra breddgrader är att vi inte har någon tjäle alls och det är kanske inte bra med tanke på sniglar och dylika skadedjur, men då kan man i alla fall börja bruka jorden.
Allt sammantaget gör att vi har tid att jobba inomhus! Vi planerar växelbruket i vårt köksland. Vi funderar på vad vi ska bygga för spaljéer till våra Rosa Helenae som håller dem innanför tomtgränsen istället för att de ska rymma till grannen.
Vi spånar på vilken typ av mobilt planteringskärl som passar till luktärtorna, de måste stå i söder men där har vi ingen bevattning och alltså kommer de att behöva flyttas på under våra franska veckor. Alternativt får jag lägga ner tanken på luktärtor. Jag sår chili och planerar vilka som ska få flytta med till Frankrike och vilka som ska skötas här hemma.
Jag räknar veckor baklänges, om den förgrodda svartkålen och zucchinin ska planteras ut i slutet av maj, när kan de då sås inomhus? Bondbönor är bra, de är tåliga och kan sås när jorden bara är 5-6 grader medan haricots verts är superkänsliga och kan inte sås före midsommar. Det blir ett litet schema. Potatisen ligger och gror men i år blir de knappast någon midsommarprimör...
Mannen i mitt liv trotsar kylan och blåsten och nederbörden och klipper ner och ansar förvuxna prydnadsbuskar. Helt plötsligt ropar han "kom ut och titta" - ovanför vårt hus en bit upp i luften kretsar 24 st skränande tranor - vilket härligt vårtecken!!


3 kommentarer:

 1. Vårkänning idag, men men. Det ska bli ordentligt kallt om nätterna fram i veckan. Jag är lite orolig för platanen. Om den får vårkänslor på dagen. Och värsta vintern om natten. Vi får se.
  Ingen vidare vår i Europa heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, platanen... jag har undrat hur den lever. Håller alla tummar!

   Radera
 2. Ja, vilken vinter vi haft och fortfarande ligger det jättesnöhögar och de kommer nog inte tina upp i brådrasket.
  GLAD PÅSK ! :-)

  SvaraRadera