Vi tar det från början: Färsk grädde heter crème fraîche. Men...
La crème fleurette eller la crème entière fluide är en färsk flytande grädde som pastöriserats på låg temperatur. Den har ganska kort hållbarhet och innehåller 30% fett. Lämpar sig för efterrätter och att vispa.
Vispad grädde heter Chantilly. Finns inte i mejeridisken....
La crème liquid entière är flytande och steriliserad och har därmed längre hållbarhet. Den märks ofta med UHT. Oöppnad behöver den inte förvaras kallt och den kan användas som vanlig svensk vispgrädde.
La crème fraîche épaisse eller La crème epaisse är syrlig och gjord på grädde med tillsats av mjölksyrebakterier, ungefär som den vi kallar crème fraiche på svenska (!). Epaisse betyder ungefär fast eller tjock. Det finns en fetare variant entière eller en magrare légère. Den senare tycker vissa är mest lik vår gräddfil.
Semi-épaisse légère är tjock men flytande och innehåller pektin liksom crème légère och crème allégée. De magrare produkterna fungerar inte att värma upp eller att koka och inte heller att vispa. De har ofta någon tillsats av konsistensgivare och emulgeringsmedel för att ge krämigheten som försvinner när man reducerar fetthalten.
Detta är säkert bara en bråkdel av de olika gräddvarianterna. För att komplicera livet för en när man står där framför mejerihyllan i affären så finns det en uppsjö av olika tillverkare och flera har sina egna benämning på innehållet...
Det verkar vara en hel djungel att lära sig för att hitta rätt. Då har vi nog det lite lättare här hemma :-)
SvaraRaderaKul att du delade med dig av detta. Alltid lika trevligt att få lära sig lite nytt oavsett vad det är :-)
Ha det fortsatt gott där nere !