tisdag 28 maj 2013

Languedocs blå band

Canal du Midi...kanalen som förenar Medelhav med Atlant...Unescos världsarv...

Idéen till att förena Atlanten med Medelhavet via Garonne fick Pierre-Paul Riquet i slutet av 1600-talet. Han var då en av Frankrikes rikaste män som ägnat sitt liv till att driva in saltskatten, la Gabelle, till finansministern Colbert. Sin förmögenhet hade han skapat genom att driva in mer skatt än vad som krävdes och överskottet fick han behålla själv. Det var inga svårigheter för Riquet att få med sig Colbert i detta kanalprojekt eftersom Riquet erbjöd sig att själv stå för 30% av kostnaderna mot en äganderätt till kanalen. Dessa två män ansåg att kanalbygget var ett infrastrukturprojekt som skulle modernisera samhället och ett stimulanspaket för en avlägsen och eftersatt landsändas ekonomi.... Man kunde på den tiden forsla 3 ton på en kärra med sex hästar på landbacken och om samma antal hästar drog en kanalbåt skulle den kunna lastas med 300 ton istället. Dessutom gick det fortare jämfört med en transport på land eller att med båt ta omvägen runt Spanien.   
Idag används kanalen enbart till rekreation för turister, men man ser fortfarande en hel del stora kanalbåtar. Här finns allt från stora privatägda pråmar med par som lever och bor på sin pråm halva året - till avmastade segelbåtar på väg till något av haven. Innan vi köpte lilla huset i C så hyrde vi hus av engelsmän som varje sommar flyttade till sin pråm i Canal du Midi. 

Det finns också flytande restauranger och konferenser, båtar som gör dagsturer med turister, kanotister - varpå tankarna snabbt går till filmen Göta Kanal... en del dråpligheter kan man stöta på även i verkliga livet! På bilden nedan kan man se att denna pråm inte klarar att gå fri under bron.... De försökte flera gånger, men pråmen ligger för högt i vattnet. Men en större och tyngre bil så hade det kanske gått bättre ;)

För några år sedan bestämde vi oss tillsammans med vännerna S och J för att göra en tur på kanalen. Vi är alla fyra ganska vana vid  hav och båtar och till viss del så underlättade det vår kanaltur - men det var absolut inte nödvändigt. Efter att ha gjort en marknadsundersökning på nätet fastnade vi för det bolag vars båtar ser ut som båtar ska och inte pråmar, platta och breda som utgångna tofflor. Ska man färdas på vatten ska farkosten  se ut som en båt - basta!

Vi valde september, en lagom varm månad i södra Frankrike och gjorde en besiktning på sommaren  av det som skulle komma att bli vår båt. Skulle vi vilja ta med någon extra utrustning, skulle vi få städa det första vi gjorde, fattades det något som vi inte kunde vara utan under dessa 4-5 dygn? Det finns bara ett svar på dessa frågor och det är nej! Ingen av de lägenheter vi har hyrt genom åren runt omkring i Europa har varit så välutrustad och renstädad som denna båt. 
Toa och duschrum i ett = blött på golvet :)
Liten men funktionell kabyss


Full ståhöjd i salongen
Kabyssen var liten, men här fanns allt  om man nu ville laga mat ombord. Gott om plats både inne och ute för att duka fram måltider, sängarna var sköna med mycket fina och fräscha täcken och kuddar, toalett och dusch "alltiett" var snillrikt utformad och mycket funktionell. Vi ville ha riktiga sängar och eget badrum och på denna båt kunde ett par bo i fören och ett par i aktern och så fanns kabyss och salong mellan oss.  Visst kostade kalaset som ett bättre hotellrum per natt - men läget ... utsikt 360 grader dygnet runt. Inga problem med parkeringen - i utrustningen ingick några jättespikar som fungerade som förtöjningspollare som man kunde slå ner var som helst i strandbanken. Äta "hemma" eller ute  - ja det var bara välja. Detta är ju Frankrike och precis som när man bilar så kunde vi lägga till med båten direkt nedanför ett auberge på landsbygden eller förtöja i hamnen i någon ort och gå par minuter till ett supermarché och inhandla dagens middag. 

Maxfart i kanalen är 4-5 knop och skepparen med besättning gillade det långsamma tempot som både tillät ren avkoppling och möjlighet att njuta av vyerna man gled förbi.
solnedgång första kvällen

Ovanför Les 9 Ecluses de Fonséranes i Beziers var det flera båtar som ville positionera sin nattplats inför morgonens första slussöppning. Längst fram = först in i slussarna. Fast allra först gick de turistbåtar som var i trafik.


Vissa slussar var mycket höga. En smart konstruktion med förtöjningsrör inne i cementväggen underlättade så man kunde hålla båten på plats när vattenmassorna släpptes på.


en del pråmägare gillar att måla sina pråmar med uppseendeväckande motiv

en del pråmägare har sitt husdjur med sig

vilsamt och vackert

en rolig trompe l'oeuil finns i Villeneuve-les-Beziers

alltid något att titta på längs vägen

tyvärr har de 42 000 platanerna som planterats längs hela kanalen drabbats av någon sjukdom

tunneln i Malpas - över oss går bilvägen och under oss går järnvägstunneln

ljuset i tunneln är lyckligtvis inte ett mötande tåg utan en stark septembersol

sista delen av kanalen på sin färd ut i Etang de Thau

lägger man till sin båt i en hamn kan man snabbt få nya vänner

slussarna innebär en del väntande, men man inte bråttom på kanalen...
4 kommentarer:

 1. Fantastiskt! Nu fick jag nya idéer!
  Jättefina bilder från kanalen:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna inspirera någon annan att göra en trevlig tur som denna!!

   Radera
 2. Hej, vilket trevligt och informativt inlägg om Canal Midi och era erfarenheter av kanalturen.

  Kul att ha hittat din blogg.

  Även vi håller på att bli husägare i Languedoc - vi slutför affären i oktober och hoppas allt går bra.

  Jag skall försöka följa dina inägg fortsättningsvis och lägga till dig under intressanta bloggar från området.

  Hälsningar StormPartner ----- http://stormpartner.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Roligt att du gillar vad jag har skrivit! Så härligt för er att stå inför något så spännande och berikande som att flytta till ett annat land, även om det kanske bara är semesterboende. Vi kommer alltså snart att bo ganska nära varandra.... här finns ju faktiskt en hel del svenskar.

   Tack för att du delar med dig av min blogg, jag gör självklart sammalunda med din. Det ska bli trevligt att läsa din blogg, inte bara för de franska kopplingarna utan också för att jag har ett förflutet som västkustsommarbo.

   Hälsningar Lotten

   Radera