26 juni 2017

Fransk midsommar och midsommar på franska

Midsommar - för oss svenskar detta underbara ord som innehåller så många löften om ljus och värme och traditioner och ledighet. Sommar - bort med mörkret och kylan, in med massor av tid för att umgås med familj och vänner, måla om huset, ta en tur med båten, gräva i landen, kanske resa någonstans. Det är från nu och några veckor framåt som allt ska hända. Allt det som vi inte hann, orkade eller kunde göra under vinter och vår, det ska nu fixas på kort tid och dessutom med bra resultat. 
Som pensionär har man inte riktigt samma press på sig, de lediga veckorna är fler.  Men visst innehåller den ljusa tiden ändå litet krav. Man vill gärna samla de sina runt sig, man vill se solen, bada, plocka svamp och framför allt tillbringa mycket tid utomhus. Dessutom i mitt fall tillbringa tid både i vår fina trädgård i Skåne och i vår lilla franska bergsby - ja ni förstår va?
Denna sommar är vi bara tre veckor i Frankrike. Ursprungligen hade vi hoppats på ett barn- och barnbarnsbesök från Stockholm, men av flera anledningar skjuter de fram sitt besök till något annat år. Så dessa franska veckor är ganska lugna och tillbringas i huvudsak på tu man hand. Så även midsommarafton! 
I Frankrike firas såklart inte midsommar som vi gör. Här firar man inom kyrkan St Jean (Johannes Döparens födelse) den 24 juni och utanför kyrkans värld firas le solstice d'été (sommarsolståndet) den 21 juni med till exempel olika musikevenemang runt om i byarna. Man äter inget särskilt och för många fransmän går nog dessa dagar ganska obemärkt förbi.

Men nu är vi svenskar och för oss passerar inte midsommarafton obemärkt förbi.... Eftersom vi alltid åker bil till vår franska by så har vi med oss en portabel kylskåpsväska. Denna gång tar vi med oss ett par sorters sill och en bit västerbottensost. Alla andra tillbehör i form av potatis, dill, gräslök, creme fraiche, rödlök och öl finns att köpa i detta mycket civiliserade matland. Nubben finns i kylen sedan tidigare år....
Grannarna överraskas kanske av några vilda sånger på ett obegripligt tungomål från vår takterrass. Men det kan vi inte bry oss om, våra nubbevisor är en viktig tradition i sammanhanget.
Ljuset då, så här på kontinenten? Jo, till midsommar går solen upp 06.00 och ner 21.30. Det är alltså drygt två timmar mörkare per dygn i Frankrike än i Skåne där solen går upp 04.20 och ner 22.00.
Sommarvärmen i södra Frankrike kan överhuvudtaget inte jämföras med ett land i Norden. Men eftersom det också är skönt med svala nätter så vi ser fram emot litet svensk sommar om en vecka!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar