söndag 18 juni 2017

Vi är här nu!

Så är det dags för de franska livet igen.... Ynka tre veckor denna gång, av olika anledningar blir det bara tre veckor denna gång. Men ändå skönt - tänkte vi i april när vi bestämde oss - skönt om nu den svenska sommaren skulle bli kall och regnig så skulle vi i alla fall få chans till litet mer sol och mer värme.
Och det har vi fått med besked. Är här nu på fjärde dagen och mittpådagen-temperaturen ligger runt 35 grader. Det är nästan (men bara nästan) jobbigt. Tur att man inte har ett arbete att sköta... 
Vad gör man då i denna värme? Bilen är i särklass det svalaste platsen och man kan göra trevliga utflykter och stanna till vid någon sval vinkällare. Därefter är stranden en behaglig plats. Vi gillar ju de salta baden och föredrar Medelhavet framför floderna och poolerna. De senare svalkar såklart skönt när man väl är i det blöta. Men väl uppe ur vattnet blir det hett rätt fort igen. Tillvaron på stranden, under en parasoll, med en god bok och en lätt picknickkorg är aldrig fel. Det ännu något svalare havet svalkar ju luften och när sedan sjöbrisen kommer - då kan man vara där rätt länge. 

Inomhustemperaturen är mer konstant. Har man som vi ett gammalt stenhus med jättetjocka väggar så isolerar det ju till en början mot värmen, men när allt har blivit uppvärmt så behåller ju stenarna värmen långt in på hösten. Så när det väl har det blivit 25-26 grader inomhus är det svårt att få ner temperaturen. Men det kan komma någon sval natt och då ställer man alla fönster i korsdrag och sover gott. Eller så går man ner i husets lägsta del (dit solens heta strålar aldrig når) och sover gott i gästsängarna. Vi kan inte skaffa någon luftkonditionering eftersom vårt hus är k-skyddat exteriört och vi får därför inte tillstånd att sätta upp det aggregat på fasaden som krävs. Men vi gillar värme och man vänjer sig. 
Vad gör man då mer under ett par sommarveckor på den sydfranska landsbygden? Jo man passar på att träffa några av vännerna, dels de som är bofasta och dels de, som gör som vi, hoppar fram och tillbaka mellan länderna. Flera av dem kan man träffa på fredagarna med att ta sig till ett svenskägt b&b i en av grannbyarna. De arrangerar after work för alla svenskar i närområdet. Det bor faktiskt ganska många svenskar här i byarna. Bara i vår lilla by finns 8 svenskägda hus. I de närmaste grannbyarna runt oss känner jag till 30-40 svenskägda hus och det finns säkert många fler.... Den stora anledningen till antalet svenskar i trakten är att en av de lokala mäklarfirmorna anlitar några svenska bofasta kvinnor som "köpmäklare". De har egna hemsidor där man kan läsa på svenska vilka objekt som finns till salu och de är mycket rutinerade när det gäller att lotsa köparen rätt i ett främmande land och på ett främmande språk. Att Ryan Air flyger direkt från Stockholm hit två gånger i veckan en stor del av året bidrar såklart också. Så på fredagarna dyker det upp fler och fler nya svenskar men samtalsämnena är oftast desamma; tips på trevliga vinodlare, pålitliga hantverkare, bra badställen, roliga utflyktsmål och inte minst hur man ska hantera den franska byråkratin.
Ännu har inte den stora turistsäsongen börjat, det sker i samband med Frankrikes nationaldag 14 juli. Då startar många fransmäns semester och då blommar alla småbyarna upp med vingårdsvandringar, byvandringar, loppisar och olika kulturella evenemang som musik i kyrkor, utomhusteater och olika utställningar. 
Fast visst har turister börjat komma och visst händer det saker även utanför den stora turistsäsongen. Denna helg har man kunnat besöka en keramikmarknad i Marseillan. Där var kanske 25-30 keramiker som visade upp sina alster. Många av sakerna var bruksföremål men man behöver ju inte så himla många fler prylar i sin tillvaro.... så inget blev inhandlat denna gång. Bland de konstnärliga föremålen gillade jag gubbhyllan - fick en association av Fångarnas kör, fast dessa ser ju rätt nöjda ut.


 
De rödklädda afrikanska kvinnor var otroligt tjusiga, 40-50 cm höga och så levande! En av dessa vackra systrar hade gjort sig bra i mitt vardagsrumsfönster....


6 kommentarer:

 1. Hussen kom pustande hem i lördags kväll med flyget från Beziers. Inte brukar det väl vara så här hett redan i juni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det är nog ovanligt varmt just nu. När vi var nere i mars så var det ovanligt varmt för årstiden då med...

   Radera
 2. Ha en underbar semester!
  Vi har haft ca 30 grader här i Wales de senaste dagarna och det är mycket för oss här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja bor man här så vill man ju ha värme... men kanske inte riktigt så här mycket.

   Radera
 3. Ojoj....varmt där nere hos dig ! ÖNSKAR DIG EN GLAD MIDSOMMAR ! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, och det är fortfarande varmt..... Hoppas du hade en fin helg!

   Radera