torsdag 1 juni 2017

Svenskt vin - eller ?

För några år sedan läste vi i tidningen att "det fanns någon/något på Österlen som med stor framgång blandade viner till Systembolaget". Sedan har vi fått mer och mer korrekt information och man häpnar och vet inte riktigt vad man ska tycka....

Det började med en grekisk man som kallar sig pionjär och innovatör inom vinbranchen. Han startade Oenoforos i början av 2000-talet, ett företag som importerar, producerar och marknadsför viner från de främsta vinländerna i världen. 

År 2008 startade han Nordic Sea Winery i Simrishamn, en av Europas mest moderna vinproduktionsanläggningar. Hit skeppas råviner på tankar från Europa, Sydafrika och Australien. Här i Simrishamn förädlar man vinerna som sedan lagras och tappas upp - innan man säljer till Systembolaget. Nordic Sea Winery står för 20-25% av Systembolagets försäljning och merparten av deras boxviner. En helt remarkabel siffra - om den stämmer...

Hit åker vi med vårt vingäng. Vi har träffats i 25 år eller mer och är roade av viner. Vi är inte så himla duktiga, men med ett intresse kommer man långt. Några av oss är Munskänkar och alla är roade av hur man kombinerar mat med vin - något som är riktigt svårt. När vi är utomlands så besöker vi gärna de lokala vinbönderna och köper med oss hem. Vinodling och vin är för oss inte ett berusningsmedel - det är en måltidsdryck, geografi, natur, historia och kultur.

Så det är med blandade känslor som vi bokar in oss på NSW för en rundtur, vinprovning och middag med vin. Vin som kommer med tank till Sverige och som "förädlas" så det ska smaka som Systembolaget vill att svenskens vin ska smaka....är det något för oss? Vi som gillar oberoende vinbönder och familjeföretag sedan generationer som har sina långsiktiga planer för nästnästa generation. 

Själva paketet, där allt på NSW (utom vin till maten) ingår och dessutom övernattning på ett antal hotell och gästgivargårdar i närheten och med taxi som hämtar på hotellet och kör t.o.r till NSW, är riktigt smart! En vinn-vinn-situation, de som driver hotellverksamhet i Simrishamnstrakten har plötsligt fått en mycket längre säsong. 

Vi väljer hotell Svea i Simrishamn, längst fram vid havet och en dag som denna kunde det inte vara bättre ....
Taxin hämtar oss som utlovat och vi körs till denna ganska vackra byggnad vars utseende tar mig tillbaka till någon modern bodega i Rioja. 

Först litet bubbel i glasen och information om kvällen och sedan en gemensam vandring i två grupper. Jag uppskattar deltagarantalet till ungefär 100 st. Väl i fabriken får vi ta på oss skyddskläder och hjälmar, jag besparar er läsare dessa foton - vi ser inte kloka ut! 

Vi får en guidad tur på 30-35 minuter och det ser ut ungefär som hos vilken vinbonde som helst - bara så oändligt mycket större. Jag kommer inte ihåg hur stora tankar de har men de är gigantiska. Här blandar man ihop råvin av olika druvsorter, för att uppnå det som beställts av Systembolaget och så lagras vinet i ekfat eller kanske ståltank en viss tid före tappning på flaska eller box. Boxar till Systembolaget är deras största produkt.

Sedan tillbaka till det runda huset och restaurangen. Här får vi en charkuteri- och osttallrik och litet bröd tillsammans med 5 olika röda viner som vi provar under ledning av en av sommeliererna på stället. Det flyter på väldigt bra, efter provningen kommer en supergod ungtupp och sedan en dessert. 
Enda gången det hänger upp sig är när vi vill välja något annat vin till varmrätten än vad de rekommenderar... Utbudet på viner över 100/flaska är begränsat och servitrisen verkar bara ha fått lära sig basutbudet. Men maten är fantastiskt god. 

Så är middagen snart slut, klockan 22 ska vår taxi komma och vi känner oss nöjda med vårt studiebesök. Kontentan av besöket är att vi blir överraskade av hur otroligt stor denna produktionsanläggning är och hur proffsigt allt fixas runt vårt besök med tanke på alla dessa deltagare! 

Vi gillar fortfarande inte tanken på att en vinflaska från Italien har en etikett som verkar italiensk och först när man läser den minsta texten ser man att vinet år producerat i Simrishamn. 

Vi gillar inte heller att flertalet svenskar som handlar boxviner på bolaget tror att så här smakar ett vin från Sicilien eller Australien, när det i själva verket är blandat enligt konstens alla regler på beställning av Systembolaget.  6 kommentarer:

 1. Mycket läsvärt ! :-)

  Önskar dig en GLAD PINGST ! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul att du tycker det! Ha en fin annandag Pingst och Nationaldag!

   Radera
 2. Tycker också det var intressant. Har inte koll på detta innan att dessa är så stora på vårt Monopol.?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, visst är det litet märkligt. Man kan undra hur det är med konkurrensen...

   Radera
 3. Låter som ett trevligt besök men jag håller med, det känns konstigt att viner från olika delar av världen är blandade i Simrishamn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Tacka vet jag les viticulteurs independents!

   Radera