11 juni 2017

Västkustskt 1700-tal

Helgen har tillbringats hos S och E i Kungälv. Vädrets makter ändrade planen på att åka till Åstol och "det ligger ju kvar" som vi brukar säga när planer blir ändrade. 
Så vi styr mot Mölndal och Gunnebo slott. Här ska gås en guidad tur i slottet, ätas lunch och besökas en köksträdgård. 
Det är inte många besökare så här före turistsäsongen vilket är skönt. Guiden på slottet var traditionsenligt klädd som en betjänt från slutet av 1700-talet. Det viktigaste för en man på den tiden var att visa sin välformade vader... 
Slottet byggdes som ett sommarhus till den förmögne affärsmannen Johan Hall från Göteborg. Det tog 18 år att bygga och stod färdigt för inflyttning 1796. Rummen till de två barnen togs aldrig i bruk eftersom de hade hunnit bli vuxna innan huset var färdigt. 
När Johan Holm avled så ärvdes fastigheten av frun Christina och de två barnen, som hette Johan och Christina (efter sina föräldrar!). Johan löste ut sin mor och syster med 600.000 riksdaler vardera, vilket måste ta varit en ansenlig summa på den tiden. Sedan lyckades han förlora allt och gick i konkurs på 4-5 år. Han saknade helt ekonomiskt sinne och påstår sig blivit grundlurad av vänner och affärsbekanta. Han dog sedemera helt utblottad, frös ihjäl som uteliggare i Stockholm. 
Därefter ägdes slottet av flera  olika privatpersoner men ingen med  förmögenhet tillräcklig för  att rusta upp eller renovera slottet, vilket innebär att allt 1700-tal förblev orört.
Arkitekten hette Carlberg och han var också var Göteborgs stadsarkitekt. Han var pedantisk på gränsen till sjukligt och inget (!) lämnades till slumpen vid detta bygge. Alla väggfriser, dörrkarmar och stuckatur skars för hand. Alla figuriner hade en tanke med sitt utseende och placering. Varje rum fick sin egen stolsmodell, ingen lik den andra. Här syns några av dem....
       

Alla golven är i olika träslag och lagda i olika mönster och alla kakelugnar tillverkades direkt för Gunnebo och ser olika ut i varje rum...
                   
Denna kakelugn är fiffig, den står i matsalen och i de utbyggda "flyglarna" ställs mattallrikarna för att bli uppvärmda inför serveringen.  
Men det bästa av allt för oss i nutid är att arkitekten Carlberg så noggrant dokumenterade allt in i minsta detalj; ritningar, materialval, väggfärger, tygmönster OCH att allt detta fortfarande finns bevarat i dag. 
År 1949 fick Mölndals kommun möjlighet att köpa slottet av en privatperson. Kommunen driver sedan dess ett fantastiskt restaureringsprojekt för att återskapa slottet i sitt ursprungliga skick Gunnebo - åter till 1700-talet. Många av möblerna, särskilt stolarna har man köpt tillbaka via aktioner och man har också låtit tillverka exakta kopior av det man inte hittat. Allt är möjligt tack vare Carlbergs fina och exakta dokumentation. Alla inredningsdetaljer ses över och restaureras pietetsfullt. Just nu renoveras fasaden, detta med hjälp av länsstyrelsen och sponsorer. 
Man bygger också ett helt nytt orangeri, helt enligt originalritningar och instruktioner från tiden. Det kräver en yrkesskicklighet som vi håller på att förlora i Sverige. Ett krav i samband med återuppbyggandet av orangeriet är att man tar in lärlingar som får lära sig de gamla teknikerna som timring, träsnide, fönsterglasblåsning, olika målningstekniker mm.
Här syns litet prov på vilken yrkesskicklighet som kan krävas. På andra våningen i slottet är ett av rummen ovalt och dörrarna härifrån till andra rum måste ju då också vara litet svängda. Denna dörr är i ett helt stycke. 
Här är en handtryckt tapet som ännu inte är åldersbestämd men man är rätt övertygad om att den är i original.
I salongerna finns handskurna snickerier på väggarna - helt otroligt skickligt gjorda! 


 Här är damernas med blåvitt kakel från Delft....
Efter slottsturen är det dags för lunch, allt grönt i restaurangen kommer från köksträdgårdarna och allt är ekologiskt. 
Köksträdgårdarna är faktiskt ett eget kapitel, kanske kommer det i något annat inlägg.







6 kommentarer:

  1. Bra artikel om sevärt besöksmål! Tack

    SvaraRadera
  2. Så mycket intressant att läsa och att besöka. Härliga bilder.
    Önskar dig en fortsatt fin vecka !
    Kram från Marie

    SvaraRadera
  3. Det var så trevligt att ha er här.

    SvaraRadera