19 maj 2013

Renoveringar i gammalt franskt hus

Alla som har ett eget hus eller egen lägenhet vet hur mycket det är som måste fixas. Har man dessutom en semesterbostad så vill det till att man tycker det är roligt att renovera och laga, annars kan det förfalla både här och där. Eller också gör man inget annat är fixar och glömmer bort att man ska vara ledig när man är ledig och istället borde njuta av sin ledighet.

Har man som vi två hus som dessutom ligger 200 mil från varandra - så måste man planera, både utförandet, arbetstider och inköp. Genom åren har vi haft olika sätt att lösa renoveringarna av lilla huset i C. Allt arbete vi själva skulle göra, skulle ju göras under våra semesterveckor. I början, när lilla huset i C var nytt för oss och ambitionsnivån att sätta vår egen prägel på huset var hög, då hade vi det jag kallar för arbetsläger :) alltså overall på och spackel, pensel eller slipmaskin i  högsta hugg.... 25 timmar om dygnet. Efter några vår- och höstveckor i den munderingen så ändrades arbetsschemat. Risken fanns nämligen att delar av arbetsstyrkan skulle kontakta någon lokal arbetsorganisation för att få lära sig litet om hur man strejkar... "La grève" är i Frankrike ett mycket effektivt vapen ;)

Efter att arbetsgruppen haft möte så löstes den akuta situationen med att arbetet förlades till förmiddagarna, därefter lunch och sedan lagstadgad ledighet resten av dygnet.... Genast blev arbetet roligare och det orkades mer när det verkligen behövdes. Klimatet på arbetsplatsen förbättrades också betydligt!  

Visst har vi lejt bort större jobb som att göra om markplanet till gästvåning och tvättstuga, renovera badrummet, ge lilla huset en helt ny fasad och nu senast ett nytt yttertak med takfönster och ny skorsten, men mycket av arbetet inomhus har varit roligt att göra själv. Vi har målat husets alla innerväggar, alla innertak, trapporna och terrassens innerväggar, lagt nytt klickgolv i lilla vardagsrummet, murfixat i caven och på "landingen" och på terrassen, kittat och målat de gamla fönstren (innan vi bestämde att de efterhand skulle bytas ut) och gett de gamla klinkergolven på plan två en svensk specialbehandling.

Som nyblivna franska husägare skulle vi såklart göra alla inköp och investeringar på ort och ställe, inte kånka med oss svenskt kaffe, knäckebröd, kaviar eller för den delen målarfärg. Och vi köpte allt i Frankrike, till en början... men efter att det flaggblå badrummet behövt fyra (4) strykningar med fransk vit badrumsfärg och ändock förblev blått... så kontaktade vi vår svenska färgaffär som skrattande sa att svensk färg var av en helt annan kvalitet - läs bättre! Efter en ytterligare strykning med den svenska färgen så var träpanelen i badrummet vit - härligt! 

Här är ett litet axplock av några egna fix. Jag inser när jag bläddrar bland mina foton att det tydligen inte har varit prioriterat att dokumentera under arbetets gång.
Före...fast här är vi nog nästan klara...
  ...och efter.

Gästrum före...

                             ...och efter.

Séjour före...

... och efter.
Här är badrummet som det såg ut när vi köpte huset. Det är litet oklart varför någon av de tidigare ägarna hade valt pärlspont  på väggarna i ett våtrum... I avvaktan på en riktig renovering så målade vi dock träväggarna vita.
före
Men tack och lov så är François på Franska Hus en trollkarl (!) och han har gjort detta lyxiga badrum som vi fortfarande njuter av varje gång vi kliver in i det.
 ...och efter.
Klinkergolven på plan 2 var en gång i tiden brunröda med någon sorts yta. Tidens tand hade nött av ytskiktet på olika ställen och olika mycket. Men varje gång jag våttorkade golven så lossade det rött pigment från olika ställen. Efter att ha rådfrågat några stengolvsägare i Frankrike och alla pratade om någon särskild behandling som både omfattade maskiner och kunnigt folk så kontaktade jag Kulturmejan i Västra Karup. En annorlunda färgbutik som har specialiserat sig på ekologiska produkter, både traditionella och moderna. Där fick vi rådet att behandla klinkern med en olja som man kunde pigmentera själv och därefter vaxbehandla. Det var en ganska tidsödande process eftersom olja behövde torktid och vaxet skulle härda innan man kunde gå på golven. Vi gjorde behandlingen i många olika steg, flera gånger de sista timmarna innan vi skulle åka tillbaka till Sverige. Här syns den stora skillnaden bara efter steg 1 i behandlingen. 
före  ...och efter.
Men - den egna kunskapen och förmågan räcker inte till alla gånger. Bilden nedan visar vårt sovrum som blivit påverkat av den tidigare omnämnda vattenläckan, se Franskt hus, del 5 och där flera försök till ommålning inte blivit bra eftersom färgen har släppt efter bara något år. Här har nu François knackat loss all puts och gjort om allt ytskick från grunden. Han kunde då konstatera att någon före oss hade putsat utan att ta bort tidigare tapetlager ... 

                       april 2013...

 ...ett helt nytt rum maj 2013.
 Samma rum, annan vinkel. François lyckades också hitta två fina träbjälkar dolda under innertaket! Jag är otroligt glad att vi anlitade fackfolk till denna renovering - stort tack François på Franska Hus!!

före....

 ...och efter

Ytterligare ett projekt denna vår, bort med det gamla eternittaket, den onödigt stora och nästan fallfärdiga skorstenen och den veckade plasten som fungerade som ett ljusinsläpp i taket - till förmån för ett nygammalt vackert tegeltak, smäcker skorsten (som ska få en huva på sig i dagarna) och ett funktionellt riktigt takfönster.

del av vårt nya tak

det snygga och praktiska takfönstret

Det är mycket jag längtar efter få se i verkligheten och nu är det bara 10 dagar till dess att vi är i lilla huset i C igen.

4 kommentarer:

  1. Ni kan verkligen vara stolta över renoveringen! Så vackert! Gillar nischen knappt syntes och nu blir en tavla efter ommålningen av väggarna.

    Har läst på engelska bloggar om fransk målarfärg o de är lika skeptiska till den som ni. Verkar som de också bunkrar färg fr England. Men vad gäller träpanel i badrummen så verkar det vara typiskt engelskt. Efter att ha tittat på alla engelska husprogr på TV8 så verkar träpanel vara en favorit... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Nischen blev också ett bra ställe för litet pynt ;)

      Kanske att fransk färg passar bättre på franskt underlag - typ putsade väggar och liknande? Alltså inte träpanel som jag tror är ovanligt på dessa franska breddgrader... I Sverige och tydligen även England :) är det väl oftare trä vi målar på och vi har därför avsedd färg...

      Radera
  2. Vi gjorde misstaget att inte anlita Francois för att färdigställa köket, så nu är det bara till hälften färdigställt… Men Francois har lovat att komma och ställa allt tillrätta. Bra idéer har han också. En fantastiskt duktig hantverkare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan inte göra allt rätt från början - vi gick på många nitar innan vi kom i kontakt med François.

      Radera