21 juli 2017

Jardin des Faïenciers

Att ha ett mål längs bilvägen Frankrike-Sverige är trevligt. Övernattning på hotell är ett mål, men ännu trevligare är att ta sig tid att vara turist. På vår väg hemåt senast så stannade vi på gränsen mot Tyskland, i porslinsstaden Sarreguemines för att besöka en park. Tipset kommer från en bok om Europas trädgårdar skriven av Gunnel Carlsson. 
Man har byggt upp parken kring och i en nedlagd keramikfabrik. Vårt besök på fajansfabrikens museum kan du läsa om härFabriken stängdes 1969 och hela området fick förfalla. Först 2003 bestämdes att platsen skulle få ett nytt liv. Parken är inte särskilt stor och man har utnyttjat delar av keramikfabriken på ett roligt sätt.
Överallt i fabriksruinerna blommar denna Rosa Mutabilis, en härlig ros som skiftar från en knallgul lysande knopp via aprikos. ljus rosa till mörkt rosa innan den är överblommad.


Riktigt woodland av en önskemodell, hortensior så långt ögat ser in i mörka skogen.
Hm, björkar passar tydligen i en mönsterträdgård på denna breddgrad.
Taklök kan växa på många sätt och ställen.
Här märks en påverkan från fajansfabriken -  trädgårdsgången är täckt av keramikkross.
Skira sommarblommor effektfullt mot bakgrund av den mörka skogen.
Annorlunda marktäckare - hasselnötsskal. Undrar hur många jular det skulle ta att få ihop...
Det är väldigt skönt att gå på, i alla fall med skor på.
Gurkan rymmer från planteringskrukan.
Insektshotell - kul idé att ta efter!
Oooh, stolkrukor passar verkligen undertecknad. Måste föreslå detta för mina kollegor i Kreatöserna på temat vad kan man göra med en stol om man inte vill måla och klä om den?
Det är roligt att besöka olika trädgårdar och få fina tips som man kanske aldrig kommer att omsätta i sin egen trädgård. Fast jag har två gurkor där kanske den ena i alla fall ska få rymma litet från krukan. Om nu svensk klimat tillåter gurkan att växa sig så stor....






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar