02 oktober 2020

Svampskog eller bara skog....

Vi gillar att lufsa i fina skogar, särskilt under svampsäsongen. En lång period i livet hade vi den bästa kantarellskogen precis bakom huset, men sedan beslöt kommunen (som äger marken) att man skulle förändra växtligheten i den lilla allmänningen och man tog bort allt utom lövträd. Vilket i och för sig blev jättefint med bara ekar, björkar och aspar, MEN de gula kantarellerna försvann samtidigt.

Sedan har vi några gånger besökt ingift släkt i Östergötland och plockat de största trattkantarellerna jag sett men de senaste årens torka har ställt till det där också.

2017

Här i Skåne har vi hittat jättebra skogar fyllda med både Karl Johansvamp och trattisar men skogsägarna avverkar ju sin skog i tid och otid, så våra fina ställen blir färre och färre. De senaste åren brukar vi åka till en av de vackraste skogarna jag vet - och så hoppas vi att det ska finnas någon svamp.

I somras var vi på jakt efter gula kantareller ett par gånger efter stora regn, men det fanns inte en enda. Inte ens skräpsvamp. Trist.

Nu senast sa vi att "vi struntar i svampen" tar med fika och får i oss litet skogsluft. Vad händer då? Jo, det finns plötsligt svamp och god svamp i form av olika soppar. Det är litet lustigt att det fanns en hel del, trots att det inte alls hade regnat särskilt mycket.

Lagom stor skörd att rensa
Färgklickar i skogen
Gillar egentligen inte granskog men denna är vacker
Fina spår efter ekorren

Denna skog är egentligen vår trattkantarellskog, det kan man nog förstå när man ser all mossa. Så om någon vecka är det kanske dags igen.... 


4 kommentarer:

  1. De var de största trattkantareller jag sett! Vilken lycka! Här på Ekerö har vi alltid haft mycket svamp i skogarna. Tyvärr drabbas även vi av nybyggnation och svampskogarna skövlas alltmer. Det är så tråkigt. Fina bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag kommer ihåg från vår stockholmstid att vi ibland for till Ekerö för svampplock liksom även till Nackareservatet. Där bygger de inte iaf ... Tack, med bra motiv blir ofta fotona också bra.

      Radera
  2. Att gå in svampskogen låter som ur en dröm för mig. Det har vi inte i UK.
    Jag hade svampskogen utanför huset när jag bodde i Sverige.
    Härligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nähä, ni har mycket lövskog men alltså inga som det växer gula kantareller i. Trist. Tur det finns att köpa. Men det är skönt att få riktig skogsluft emellanåt... Men du har annat som inte vi har här ;)

      Radera