20 oktober 2020

Är det verkligen höst nu?

Hela våren och sommaren har vi tillbringat utomhus. Med alla sorters arbete i trädgården, med de dagliga promenaderna och med vandringarna på Skåneleden längs kusten, runt stora trädgårdsbordet dukat för kompisluncher 2 + 2 i var sin ände av bordet, i barnbarnens trädgård på distans och en fika tillsammans med de som är hemma. Allt har fungerat jättebra, man får tänka annorlunda och gilla läget.

Nu smyger sig hösten på oss och naturen visar tydligt att vi närmar oss en inomhussäsong. Nyponen blev plötsligt mogna och jag funderar på att leta reda på min svärmors recept på syltade nypon.

    

Alla äpplen är plockade och förvaras svalt men vi kör ett tiotal genom äpplesvarven för att sedan torka dem i den elektriska torken. Bra att ha till litet av varje. Inte minst för att starta en surdeg om man har glömt mata mamman.

Utomhus är spindlarnas nät så himla vackra, inomhus blir jag tokig på dem, vi tar hand om flera varje dag. "Tar hand om" betyder ibland att de får flytta utomhus...

  Blommorna sjunger verkligen på sista versen, både solrosorna och luktärterna har gjort sitt för i år.            
 
Undrar om dessa kommer att mogna?
Här fick jag göra en insats med litet sockervatten, biet klamrade sig fast och allt kraft gick åt till att inte trilla av rosen. Efter att jag droppat sockervatten på blomman och som sedan rann ner till det lilla biet så fick han oanade krafter och efter en timme satt han (?) kvar och hade sällskap av en annat litet sockersuget bi. 
När mycket av växtligheten trappar ner så får man försöka hålla ångan uppe med vad som kan komma efter vintern. Vi brukar aldrig få ha tulpanerna i fred, det finns i närheten ett gäng hjortar och rådjur som suktar efter vårgrönt. Nu läste jag att man bästa sättet att få ha tulpanerna kvar är att sätta dem i krukor som vinterförvaras på lämpligt ställe och sedan ställs ut nära huset dit inte de tulpanälskande djuren vill gå. Så här planeras nu hur de olika krukorna ska prunka framåt våren!

Häromdagen fick vi verkligen ett tecken på att hösten är här. Tranor kom i stora sjok över himlen, många flög i v-formation medan andra drog fram över himlen som ett streck - alla med Danmark som nästa anhalt. Den dagen måste många tusen fåglar ha flugit över oss - otroligt häftigt att uppleva! 









4 kommentarer:

  1. Så vackert det måste ha varit se tranorna flyga söderöver och lite vemodigt. Spännande med lökar i krukor. Ja nu nalkas hösten med stormsteg. Vi har ännu de flesta löven kvar på träden även om det börjar gulna rejält. Vad fint att du kunde rädda bina med sockervatten. Blev inspirerad att torka äppelskivor. Har aldrig gjort det själv men ätit det med förtjusning.
    Håll ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för mig som är en tydlig vår- och sommarmänniska är hösten helt klart vemodig! Det gäller att klara av mörkret fram till dess att adventsljusen, både ute och inne, får tändas. Ha det bra och var rädd om dig!

      Radera
  2. Jag har aldrig gjort något av nypon, intressant.
    Smart maskin för äpplena. En sådan fanns i slottet jag jobbade på som guide i Sverige, samma system, bara en äldre variant. Kul när bra och praktiska saker består.
    Wow, vilka tranor!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  3. Nypon är trevligt men man måste pilla ut "klipulvret" som är inuti. Ett mycket bra jobb framför tvn. Syltade nypon är supergott! Take care!

    SvaraRadera