13 oktober 2020

Cinque Terre och två sidor av turistlivet i Rom

Eftersom vi inte reser nuförtiden så lever vi litet på fina och inte alltid lika fina (men ändå roliga) resminnen. Jag skrev senast om en resa med bil till Amalfihalvön, läs mer här. Men innan den veckan var vi i området som kallas för Cinque Terre samt några dagar i Rom.

Cinque Terre, (de fem jordarna) är fem medeltidsbyar längs en 12 km lång strandremsa vid Liguriska havet, strax söder om Genua och en bit norr om Pisa. 

Området var länge svårtillgängligt och de fem byarna ligger så isolerat att ända till för 100 år sedan var enda sättet att nå dem antingen med båt eller längs åsnestigarna i området. Idag finns såklart bilvägar till byarna, men det är inte lätt att hitta någonstans att ställa en bil. Vi hade bokat ett hotell i en by, inte lika pittoresk som de välkända orterna längs strandlinjen men fortfarande i själva området, och som hade garage under hotellbyggnaden - vilket var mycket praktiskt.
Sedan varvade vi våra dagar med häftiga vandringar högt uppe bland citronodlingarna och besök i de små byarna med sina färgglada hus vid havet. Vi var där i andra halvan av september och med tanke på antalet turister då, så kan man tänka med fasa på hur det är där under semestermånaderna. Åk dit tidig vår eller sen höst, då är det dessutom skönare klimat om man vill vandra. 
Här går den upptrampade stigen precis hitom det luftiga staketet som inte ger intryck av att hålla emot om man snavar...
Man får inte ha anlag för svindel....
Som så ofta i Italien så finns inte skyddsräcken och liknande på det sätt som vi svenskar är vana vid...
Fin sandstrand, den enda i Cinque Terre, finns i Monterosso
Ett typiskt italiensk hus i Monterosso, det är nött med rester av tidigare utsmyckningar, fönsterluckor som inte ser ut som i andra länder, klädstreck med tvätt och en liten nisch i muren med en staty av Maria och Jesusbarnet.

Om man inte vill vandra så går här ett lokaltåg flera gånger varje timme och man kan åka mellan byarna och bara njuta av allt pittoreskt, äta lunch i en by, ta en drink i en annan och middag i en tredje. 

Efter några dagar är vi nöjda och tar oss till Rom. Där har vi hyrt en lägenhet av ett äldre par som har köpt på sig 2-3 lägenheter i huset där de själva bor. Mannen är pensionerad läkare och frun sköter ruljangsen. Huset ligger i ett mycket bra kvarter strax bakom Vatikanstaten, ett välskött område, det finns bra bussförbindelser till alla delar av staden - om man inte vill promenera, och alla foton på hemsidan ser riktigt bra ut. Priset var litet i mitten av de olika alternativen och kändes helt ok.

Det var mycket som inte alls var helt ok kan jag berätta....Vi hade hyrt en lägenhet med två sovrum med dubbelsängar, ett badrum och pyttelitet pentry och en enorm möblerad takterrass - vilket kändes lyxigt. Där på terrassen skulle vi  både inta vår frukost och på tidig kväll ta en drink innan vi gick till någon av kvarterskrogarna för kvällens middag. 


Men allt, ALLT, på denna terrass var så skitigt, så dammigt, så läbbigt att vi la tidningar på stolarna under oss och inte ville man ställa något på borden, inte ens ett glas. När vi klagade sade signoran att det var väl ingen som ville sitta där uppe i solen (!), det var väl bättre att gå på en bar.... Sängarna var bäddade med icke matchande lakan och örngott, det var till och med olika lakan i dubbelsängarna. Mitt överlakan var förvillande likt en indisk duk... Men det var i alla fall rent. 

Den utlovade frukosten som (ingick i priset) serverades i köket och bestod av en påse med te eller snabbkaffe, var sin portionsförpackning med marmelad och en plastinbakad giffel som höll 30 dagar framåt och en naturell yoghurt. OK, jag vet att italienarens frukost är spartansk och tack och lov för att vi varit ute förr. Vi fixade vår egen frukost med att handla på den lilla affären tvärs över gatan, skinka, ost, smör, nybakat bröd och gott kaffe. 

Det värsta med lägenheten uppenbarade sig morgonen efter natt två när det visade sig att det var några som hade varit i vårt badrum på natten. Grannlägenhetens gästarbetare hade nämligen fått lov (av signoran) att använda vårt badrum eftersom deras lägenhet inte hade något badrum. Jag har nog aldrig varit så arg på italienska tidigare. Inte något annat språk heller för den delen. Jag ville häva vårt avtal och kräva tillbaka pengarna, men mitt ressällskap tyckte inte att det var värre än att vi kunde stanna sista natten också. Fast då låste vi våra sovrumsdörrar... Vi fick en återbetalning, inte för den skitiga terrassen eller den magra frukosten, utan för "delat" badrum. Litet senare kan man ju bara skratta åt eländet, men just då var det tungt. Det kan vara svårt att hyra av privatpersoner, vi har vid andra hyrtillfällen bland annat fått lov att köpa nya huvudkuddar, nya och hela (!) vinglas och plockat bort ägarnas tandborstar från badrummet. Alla gångerna har dessutom varit i Italien.... 

Nu i Rom så var ägarnas egen lägenhet klassisk och välmöblerad, hon hade ett parant utseende och gav ett intryck av flera generationers anor, skolor och how to behave. Men ändå var hon en icke tillförlitlig person som lurade godtrogna turister. 

Tack och lov för allt annat trevligt Rom kunde erbjuda! Det första vi brukar göra i en ny storstad är att ta en sightseeingbuss. Jag hade varit många gånger i Rom som ung, men för mannen i mitt liv och bästa vännerna var det första gången. Så vi kliver på en buss typ "hop on hop off" för att få en bra bild av de stora sevärdheterna.

Här ett mycket litet smakprov...
Colosseum
Petersplatsen med en helgonstaty på varje kolonn, design som så ofta i Rom av Bernini. Obelisken fanns när platsen anlades och är en kvarleva från Caligulas och Neros Cirkus från år 40.
Schweizergardet, på 1500-talet ursprungligen schweiziska legosoldater. Idag är de tillsammans med Vatikanstatens gendarmeri de 240 personer som utgör Vatikanstatens militära styrkor.
Trajanus Saluhallar, byggdes runt år 100 på uppdrag av kejsar Trajanus, ett affärscentrum med 150 olika affärer och kontor. Kanske en förlaga till våra köpcentrum? Här i ruinerna finns fortfarande synliga väggmålningar och mosaikgolv. 
Forum Romanum - det romerska torget. 
Till synes mest en massa omkullvälta stenar men så mycket rolig historia som finns här!
På fotot ovanför ses tre korintiska kolonner, en kvarleva från Castors och Pollux tempel som byggdes 484 f.kr för att fira ett vunnet slag där tvillingarna Castor och Pollux deltog.
Konstantins triumfbåge
En triumfbåge är ett romerskt monument som restes till segerrika kejsares ära och som utsmyckades med reliefer som visade kejsarens fälttåg.
Utsikt från Villa Borghese över Peterskyrkan och Vatikanstaten

Inte ofta man ser lastbilar forsla statydelar som ett huvud eller en torso 
Min favoritstaty, av Bernini, en liten elefant med en egyptisk obelisk på ryggen, kan ses på Piazza della Minerva. Obelisken är troligen från 580 f. Kr forslad från Egypten till den egyptiska gudinnan Isis tempel och hennes grav. Hittades under utgrävningar på 1600-talet varefter Bernini fick i uppdrag att göra denna lilla staty. Fotot visar tyvärr inte obelisken men jag lånar ett fritt foto från Wikipedia som visa hela statyn.
Ett litet stenkast från elefantstatyn ligger min absoluta favoritbyggnad i Rom - Pantheon! En byggnad vars exteriör är omöjlig att återge med kamera, om man inte flyger... Ett antikt tempel som uppfördes runt år 100 och som har haft en kontinuerlig funktion ända sedan det byggdes, som gudarnas helgedom, som minnestempel över stora italienska män och som kyrka.

När man går in i Pantheon passerar man 16 korintiska kolonner, 12 meter höga och 1,5 meter i diameter. De importerades från Egypten, transporterades på  flottar i 10 mil på Nilen, sedan över Medelhavet och via Tibern till Rom. De vägde 60 ton styck, kan man förstå hur det ens fungerade? 

Texten på tympanon vittnar om resterna av det ursprungliga templet år 27 f. Kr. "Marcus Agrippa byggde detta". Dagens byggnad blev klar år 120, och det gjordes i betong! Något som romarna kunde men som sedan föll i glömska fram till 1800-talet och vi vet ju hur vi använder detta i våra dagar! Byggnaden är Roms bäst bevarade monument från antiken - kan det bero på betongen?
Kupolen är 43 meter i diameter med ett hål mot himlen på 8 meter. Kupolen är exakt lika hög som bred och fick vara modell för kupolen på Peterskyrkan när Michelangelo gjorde sina ritningar. Jag har inte ett enda vettigt foto av insidan och lutar mig än en gång mot två av Wikis fria foton för att visa interiören.


Ja den eviga staden levererar alltid, hur många gånger man än är där. Stort som smått, gammalt som gatan och modern design. Det finns alltid nya och osedda saker att upptäcka!

2 kommentarer:

  1. Jag har inte alls varit på dessa ställen.
    Cinque Terra har jag hört talas om mycket genom reseledarväninnor som ofta åkte dit med svenska turistgrupper. Låter spännande. Fina bilder därifrån.
    Rom har jag heller inte varit i.
    Det där med badrummet är inte rätt, definitivt inte. Däremot olika lakan och terrassen inte helt ren och lite till frukost är nog tyvärr att vara i ett annat land, vara ute och resa. Svenskar äter extremt mycket till frukost jämfört med många andra länder. Jag har som reseledare mycket i Frankrike, Spanien och norra Italien fått många klagomål ang frukosten, men så är det i dessa länder, man äter inte mycket till frukost. Svårt med olika kulturer och hur man ser på saker, som du vet. Tur att Rom var fint att se!
    Härliga bilder från Rom, blir sugen på att åka dit, fast inte just nu, av förklarliga skäl.
    Sköt om dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, för en svensk så är inte vissa frukostar någon hit. Många hotell i Frankrike erbjuder numera internationell frukost, men i Italien har jag bara stött på söta bullar och florsockerpudrade sockerkakor. Hoppas både du och jag kan åka till Rom framöver! Take care!

      Radera