16 mars 2018

På Europas tak

(inlägget är flyttat hit från resebloggen)


På väg till vår lilla franska by bestämmer vi oss för att göra en omväg via Alperna för att bo i Hauteluce och få uppleva Mont Blanc. Äldste sonen hade varit här med sin familj och de pratade länge och glatt om vilken upplevelse det hade varit. Vem kan motstå en rekommendation om ett bra hotell med en ännu bättre restaurang? Nu är ju detta mer som ett pensionat med en stark familjär prägel. La Ferme de Chozal ägs av ett par där hon är svenska utan att ha bott alls i Sverige, uppvuxen i Schweiz, och han är fransman. De bor där med sina barn och hund. Den senare vill gärna hålla en sällskap på terrassen. Man har tillgång till ett litet pentry med kylskåp, flera mindre sällskapsutrymmen med kartor, böcker och TV och de svarar mer än gärna på frågor om vandringar. Vi förstår att här bor man minst lika gärna på vintern, tillgången till superfina skidsystem finns runt knuten. Men vi är mer vandrare och ägnar helst vår tid till att vandra på Mont Blancs sluttningar. 



Vår ankomstdag är det litet mulet men utsikten ändå helt magnifik när man tittar nedåt dalen. Jag står vid uppfarten till huset och det känns nästan som om man ska trilla ner i dalen. Byn som ligger därnere är en riktig alpby med allt man kan behöva, vare sig man är där på sommar eller vinter.

Nästa dag är det önskeväder! Vi tipsas om att ta bilen uppåt till en parkering avsedd för dagsvandrare. Uppför och inåt alpvärlden går det i 6-7 km. Fantastiska vyer, kossors klockklang blandas med fågelkvitter. Blommor av alla sorter och snöklädda berg - överallt är det vykortsvyer!

Vi har fått med oss en matsäck från köket, bröd, charkuterier, grönsaker, vatten och frukt. På tillbakavägen hittar vi ett chalet där vi vilar benen över en kopp kaffe.

Maten är ett speciellt kapitel på detta ställe. Otroligt vacker och dessutom god (!) dekorerad och smaksatt med blommor och örter från den egna trädgården.


Menyn dag två är litet speciell berättar kocken. Eftersom huvudrätten Vacherin Mont d'Or är så mäktig så är förrätt och efterrätt anpassade till detta, lätta - men goda ;).

Förrätten är en consommé serveras med tillbehören liggandes på tallriken 
och sedan kommer kyparen och slår på buljongen - ursnyggt och gott!
Den klassiska alpmaten, smält ost med charkuterier och grönsaker.
Desserten är en "isglass" på skogsbär serverad med fläderblommor. 
Gissa om man sover gott mellan dessa lakan? 
Efter en ganska lång vandring , hög luft, god mat och dryck!


Ny dag, nya upplevelser! 
Kolla in vårt frukostsällskap, hon viker inte en tum från sin plats. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar