onsdag 1 juli 2015

Tall-Joxe eller cikada

De sägs behöva minst 24 graders värme för att spela och locka till sig honor. Det lär ska finnas sådana som är 20 cm över vingarna och andra som bara är 1,5 cm. För många av oss är deras spel det mest typiska med en sommar vid Medelhavet. De är nästan omöjliga att få syn på, blir med sina genomskinliga vingar lika med underlaget de sitter på. Oftast hör man dem från pinjedungar och (o-)ljudet kan vara öronbedövade. De flyger klumpigt och många gånger han jag fått ducka för att inte få en cikada rakt i ansiktet på morgonpromenaden. Idag sjöng en av krabaterna under hela vår frukost, sittandes en meter ifrån oss på en av stolparna till vårt segeltak. Filmen blev litet darrig vid zoomningen, jag ville inte gå alltför nära och jag hade bara telefonen till hands. Min riktiga kamera hade fixat det bättre...

Den andra bilden är från en utflykt vi gjorde förra året i Provence och rakt ovanför lunchbordet i restaurangträdgården fanns dessa två som ömsade skepnad och kröp ur sin puppa för allmän beskådan.... Man ville inte ha dem i salladen kan jag berätta ;)


1 kommentar:

  1. En härlig ljudkuliss kring Medelhavet. En natt i Villecroze i Provence fick vi knappt en blund i ögonen pga grodorna kärleksserenad utanför fönstret. Rätt häftigt. Det var i maj, tror jag. Men grodorna kan man ju höra här hemma också.

    SvaraRadera