Det är ett sätt för de lokala oberoende vinodlarna att marknadsföra sina viner. De mindre odlarna som har för liten produktion för att sälja sitt vin via de stora matbutikerna och kedjorna får ju oftast förlita sig till restuaranger och privatpersoner. I detta landet, liksom i alla de länder som inte har ett Systembolag, så måste ju var och en bygga upp sin egen vinkällare och lagra sina egna viner. Alternativet är ju att köpa vin i matbutiken, men där är äldre viner ganska svårfunna. Annars kan man handla hos riktiga vinhandlare i städerna och som till viss del fungerar som vårt Systembolag, dvs de har även lagrade viner till försäljning. Men till ett helt annat pris såklart. Men annars så besöker man olika odlare och handlar till sin egen vinkällare, Bra är då att under en begränsad tid och på en begränsad yta kunna smaka och prova många olika odlares viner så man vet vilka man ska koncentrera sig på inför sina inköp.
Även för oss, som inte har egen vinkällare, men som tar hem några lådor då och då fungerar det smidigt att ha "skannat av" producenterna och deras viner.
En stor dag som denna plockar man fram sina flaggor |
Här finns en av odlarna i vår by, Clos de la Rivière, en odlare som vi har tänkt länge att besöka. Inte minst för det skojiga att när de ska buteljera sitt vin, så kommer det en långtradare och spärrar av huvudgatan i byn en hel dag. På långtradaren finns ett löpande band som fixar buteljering, korkning och etikettklistring. När vi nu pratar med dem så visar det sig att de inte alls har någon försäljning hemifrån - utan man kan bara köpa deras viner på Maison du Vin i St Chinian. Förmodligen har de inte möjlighet att ta emot besökare i sin cave, eller också så vill de inte... För oss försvinner en del av tjusningen eftersom det är så roligt att höra dem själva berätta om sina viner samtidigt som man provar dem. Att handla på ett Maison du Vin innebär inte att man alltid får prova de viner man vill och ska man handla något så måste man ju faktiskt känna till odlaren och veta vilken typ av viner han gör. Eller också köper man en flaska och går hem och provar innan man eventuellt köper fler.
En annan trevlig kontakt är en tysk vinodlare som bott i Frankrike hela sitt liv och som nyligen påbörjat ett arrende av en svenskägd vingård i vår by. Ägaren kan inte längre arbeta i vingården men får på detta sätt sina druvor på flaska. Så vi ser fram emot nästa års vin därifrån.
En tredje odlare, Château Casal Viel, visar sig ha ett väldigt gott vitt vin gjort på enbart Albarino, en druva som de sa sig vara ensamma om att odla i Frankrike (?). Druvan är annars vanlig i både Spanien och Portugal (Vinho Verde) fast med annan stavning.
Ja, så går man där med sitt glas som man sträcker fram för en smakning, Vill man inte blir på örat så har alla försäljarna un crachoir (spottkopp). Ja och så träffar man garanterat några bekanta och man köper kanske en bit ost och ett bröd och står still en stund under ridåerna av vattenånga som skickas ut med jämna mellanrum, ja svårare än så här är det faktiskt inte - att vara besökare på en vinmarknad.
Det är så kul med vinfestivaler. Har varit på många på olika ställen. Roligt att kunna prova olika sorter. Varför inför inte Systemet detta, hi,hi!???! Kulturkrockar!
SvaraRaderaSå intressant att läsa om livet i Frankrike och nu få en inblick i det där med vinet och festivaler m m.
SvaraRadera