söndag 28 juni 2015

Svensk musik i fransk bykyrka


Ikväll är vi i grannbyn St Nazaire de Ladarez för att lyssna på Karlstads Kammarkör.
Visst är det litet udda att en svensk kör framträder i en liten fransk byhåla, visserligen en charmig håla - men ändå? Det finns en förklaring; en av körmedlemmarna har flyttat till Languedoc och då passar kören på att lägga årets utlandsresa hit ner - vilket vi tackar särskilt för!
Kyrkan i St Nazaire är ovanligt stor för en så pass liten by och bara en del är kvar av den ursprungliga romanska kyrkan. Den renoverades på 1800-talet och känns ovanlig med sina ljusa innerväggar.

Kören har en blandad repertoar på många språk  och en av körsångarna presenterar de olika verken på en obehindrad franska vilket är en extra artig gest mot värdlandet. Vid ett par tillfällen lyfter taket i kyrkan när de endast 24 körsångarna satsar litet extra. Magiskt!
Det är glädjande nog många besökare, runt 90 st och inte alls bara svenska besökare denna kväll, säkert hälften är fransmän. Extranumren Ack Värmeland du sköna och psalmen En vänlig grönskas skira dräkt är så himla vackra att många av oss blir tårögda.
Efter framträdandet samlas kören och ytterligare 35 personer för en gemensam middag i Chez Amis trädgård där Outi och Magnus bjuder på en god bouillabaisse. Före, under och efter måltiden sjungs det, hela trädgården gungar och jag tänker att man nog skulle ha en liten kör med på ett par kalas därhemma - vilken stämning det ger med sångfåglar!
2 kommentarer:

  1. Låter hur trevligt som helst med lite skönsång i den franska kyrkan och roligt att det även var fransmän som ville lyssna på den svenska musiken. Dessutom samlingen efter var säkert jättefint !

    SvaraRadera
  2. Låter trevligt med ett liv i södra Sverige och ett i Frankrike - lite avis är man.
    Men var och en ansvarar ju för sitt liv, så jag kunde kanske också börja förverkliga drömmar. Har en på gång faktiskt, så få se - nu då orken återvänt efter den tuffa skilsmässan i fjol somras.
    Kram!

    SvaraRadera