söndag 14 juni 2015

Dronningens kjoler

Visst är det litet ovanligt att massor av människor går till ett gammalt slott och tittar på kläder som burits av en kvinna som var rikskändis redan innan hon föddes? Men är landet Danmark och är kvinnan landets älskade regent - ja då vallfärdar man för att få ta del av dronningens liv och njuta av de vackra kläderna. 
Här på Frederiksborgs Slott i Hilleröd ställer man ut drottning Margrethes barnkläder, folkdräkter, lottauniform, nätta sidendräkter, storblommig regnkappa med tillhörande lika blommiga stövlar och de mest fantastiska och svårburna aftonklänningar man kan tänka sig. 
Man har kompletterat kläderna med tillbakablickande filmer som skildrar Danmark och också visar upp tillfället då Margrethe bar plagget ifråga . Allt från den unga tjejen i en slät klänning i tjockt elfenbensfärgat siden då hon gifter sig med sin fransman till den svartklädda bleka kvinnan som svär sin regented.... "kungen är död - leve konu... nej dronningen". Vi får se ett av hennes tv-nyårstal till det danska folket eller ett av hennes många besök på Grönland, naturligtvis klädd i deras säregna folkdräkter. Här finns den privata småbarnsmamman i sommarklänningar och den seriösa regenten med representation utomlands. Maffigast är dock alla hennes vackra "aftenkjoler" och här kommer bilder på några av dem.

2 kommentarer:

  1. Mkt trevligt och intressant inlägg om Drottning Margrethe och så många fantastiska klänningar hon burit genom åren. Önskar att jag kunde vara där på Frederiksborgs slott och se allt fantastiskt.

    SvaraRadera
  2. Det var verkligen en trevlig utflykt.

    SvaraRadera