torsdag 11 juni 2015

Barockt i Hilleröd

Visst är det roligt när man får kompisar på besök och får en chans att turista i närområdet? Härom helgen skulle våra fransksvenska vänner S och E hälsa på och vi planerade in en tur till den danska staden Hilleröd för att besöka det pampiga barockslottet Frederiksborg.


Vädret är litet höstlikt, som alla andra dagar har varit den senaste veckorna, men vi skulle ju bara vara inomhus. Detta slott byggdes i början av 1600-talet av Christian IV och var då Nordens största renässansbyggnad.
Här finns hur mycket som helst att titta på; avdelningen för barn erbjuder den som vill att få klä ut sig i en prinsessklänning eller en riddardräkt - helt gratis. Vilken dröm detta måste vara för ett barn, ja kanske en och annan vuxen också? Vi avstår dock  ;)
Idag innehåller slottet också Danmarks Nationalhistoriska Museum som visar 500 år av Danmarks historia i form av målningar, möbler och konsthantverk.
Slottskyrkan är berömd, här kröntes de danska kungarna här fram till mitten av 1800-talet. Den är otroligt rikt dekorerad, mycket barock, massor av puttis och massor av guld. Tack vare den ljusa interiören så ser kyrkan ändå lätt och luftig ut. 
På läktaren hänger vapensköldar överallt, vapensköldar som tillhör de personer som mottagit den danska elefantorden - den finaste orden man kan få i Danmark. Elefantorden instiftades på 1400-talet och är en av världens mest erkända ordnar. Många av dessa personer var för oss rätt okända, men titta här - vi hittade en och annan kändis... 
  

Kronprinsessan Victoria
Charles de Gaulle
Jag kommer ihåg när vi var här för första gången för cirka 35 år sedan, då fick jag se det jag tidigare bara läst om i böcker - gyllenlädertapeter. Väldigt häftigt och, förstår man, påkostat - fast kanske inte riktigt i min smak. Inte heller dessa stuckaturer var riktigt i min smak, men så skickligt gjorda att man ser djurens uttryck i ögonen. 

Om man har ont om plats för sina tavlor så kan man måla två tavlor i en ram - kolla in filmen nedan....

I en annan av de större salarna visas idag ett urval av drottning Margrethes klänningar - men det kan du läsa om i nästa blogginlägg.


2 kommentarer:

  1. de Gaulle på Fredriksborg minsann. Och Victoria har ju också franskt påbrå.

    SvaraRadera