söndag 31 maj 2015

Hven - en helg i maj

Årets utflykt med vingänget gick i år faktiskt till en ö....
Vi hade egentligen tänkt oss att resa till Gotland - men att få ihop 6 aktiva personers kalendrar och hitta 5-6 dagar som passar alla kan vara ganska svårt. Så vi valde en betydligt närmare belägen ö nämligen Ven. 

Ön ligger mitt i Öresund strax utanför Landskrona. Man kommer dit med en turbåt, resan tar 30 minuter. När man kommer fram till ön så kan man antingen åka buss till dit man ska eller hyra en cykel. Vi gjorde både ock, åkte buss till vårt boende och hämtade ut våra cyklar där. Första stoppet med cyklarna var till lunch och vi fastnade direkt för Pumpans Café. Vacker lokal, fantastisk trädgård, jättetrevlig personal och en pizza av hög klass!

Mätta och glada tog vi oss sedan till Tycho Brahes museum och Uraniborg. 
Tycho var den första som upptäckte en ny stjärna i stjärnbilden Cassiopeia och på denna tiden betraktades det som en sensation och han fick hög status i den vetenskapliga världen. Danske kungen Fredrik II gav ön Ven i förläning till Tycho och här byggde han upp en anläggning för vetenskap och konst som blir omtalad i hela Europa. Under 21 år reste vetenskapsmän och kungligheter från hela Europa hit för att lära sig mer om den nya vetenskapen. Tychos viktigaste bidrag till utvecklingen var hans uppfinningar av nya astronomiska mätinstrument och den omfattande kartläggningen av stjärnor och planetbanor. När den nya kungen, Christian IV, kommer till makten så förlorar Tycho sin privilegierade ställning i Danmark och han lämnade Ven för att bosätta sig i Prag där han fick en befattning som hovmatematiker hos kejsar Rudolf II och han förblir där till sin död 1601.
Här han man gjort om Allhelgonakyrkan till ett museum om Tycho Brahe.
Runt Uraniborg anlade Tycho också en renässansträdgård.

Här bild av det underjordiska observatoriet Stjärneborg, till vissa delar fortfarande som på
Tychos dagar och med ett bildspel som ger en känsla av hur Tycho arbetade.

Längs huvudgatan besökte vi en getosttillverkare som gjorde
tre olika sorters getost - mycket gott! 
Utsikt över Bäckviken från St Ibbs kyrka.
Ibb är det danska namnet för Jakob.
Utsikt från Ven mot den skånska kusten.
Överallt hade våren kommit längre än på fastlandet... Här ovan
en kinesisk gulros och nedan en härligt doftande pion.

Det blev en lyckad helg och vi konstaterar att ön är nära och svensk  - men ändå dansk och att den ger en klar kontinental upplevelse.6 kommentarer:

 1. Ven är säkert toppen. Hustrun tog sig till Gotland med sitt tjej-gäng. Ett vingäng som blivit ett aktiegäng. Ingen cykling på Gotland dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men Gotland ligger väl kvar ett tag till - vi satsar på det till ett annat år.

   Radera
 2. Tack så mycket för en utmärkt guidning på Ven.
  Det var jättelänge sedan jag var där, så mycket uppskattat att få återse ön!
  MIn vecka har också varit händelserik!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser ju att du har haft spännande upplevelser - te hos drottningen... vilket äventyr!

   Radera
 3. Vad mysigt ni verkar ha haft det, skulle gärna åka till Ven, har pratat om det men aldrig kommit iväg, en gång blev det Bornholm i sista stund istället.
  Kram Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan verkligen rekommendera Ven, en liten lättgillgänglig ö som man cyklar runt utan problem. Det finns både vackra och goda anledningar till att stanna ofta....

   Radera