25 februari 2019

En nationell angelägenhet

När vi i maj 2018 var på Marstrand så träffade vi arkitekten Gert Wingårdh på hans vernissage, läs om det här. Han visade då upp sina ritningar från 8 byggda eller ännu inte byggda verk. Ett av "verken" var renoveringen av Nationalmuseum i Stockholm. En av de saker som kändes läckrast då, förutom att ritningarna var så vackra, var det vackra glastaket som nu ligger över en innergård.
Under hösten har man visat på SvT ett program om renoveringen av Nationalmuseum. Det som fick stor plats i mitt hjärta då var hur man löser tekniska behov i en gammal miljö. Som hur man får in moderna sprinklers i den fantastiska takstuckaturen och hur man låter annan teknik som tar mer plats härbärgeras på de två våningsplan där det inte finns några salar och som dessutom är väl dolda för allmänheten.
Nu när vi äntligen kunde besöka museet i verkligheten så fascineras jag mest av färgerna på väggarna. Här samsas regnbågens alla nyanser på ett trevligt sätt tillsamman med konsten. Precis som det var en gång var på Skagens Konstmuseum för 30 år sedan och som gav ett sådant djup till målningarna. Idag är de flesta väggarna där vita vilket inte alls framhäver de impressionistiska bilderna. På Glyptoteket i Köpenhamn finns en del väggar med klara och markerade färger, i alla fall i de salar som innehåller skulpturer. Det gillar vi alltså. Likaså att man öppnat upp Nationalmuseums fönster och släppt in ljus i rummen. Men tydligen är det inte helt lyckat för bevarandet av de gamla målningarna. Nu sitter det en sorts nät (som myggnät) för fönstren och då kommer det in dämpat ljus och man kan ändå se ut över Stockholms vackra vatten, även det som en tavla!
Man kan ha synpunkter på vad renoveringen har kostat och också hur man ska ha råd med gratis entré med tanke på renoveringskostnaderna - men framför allt ska man gå hit och njuta av svensk konst och konsthantverk och design när den är som bäst!
  
 Glastaket som lyftes på plats från en pråm på strömmen

 Guldsprinklers i taket

 Exempel på väggfärg

 Inte bara tavlor utan också möbler och porslin

 Tavla av Alexander Roslin, världsberömd för 
sitt sätt att måla siden och sammet


Utsikt mot Gamla Sta'n





4 kommentarer: