tisdag 19 juni 2018

Konstrik helg

Nästan som en egen komponerad konstrunda, på Tjörn, Marstrand och i Varberg. Så blev helgen som gick. Egentligen tillbringade vi tre dagar i dessa trakter tillsammans med sex vänner för att fira ett par födelsedagar. Vi är turister i många avseenden och alla gillar konst och därför ingick det en konstupplevelse varje dag.
Turen startar på fantastiska Akvarellmuseet i Skärhamn. Vi har varit där flera gånger och blir alltid berörda av det vi ser. Berörda på olika sett, det har hänt att vi pratat om Kejsarens nya kläder och "är detta konst" men alltid måste man beundra eller förundras över konstnären. Denna gång heter utställningen Fusion där enskilda verk av några konstnärer som ingår i den fasta samlingen  samarbetar i en grupputställning. 
En av kvinnorna är Katja Tukiainen som tecknar med ett politiskt och feministiskt perspektiv, gärna med association av dockor. Mycket i rosa med texter som får en att le.
Nästa verk som fastnar på näthinnan är Julie Nord, en danska som målar i tusch och akvarell. Gåtfulla mystiska motiv med idyller men med en osynlig hotfullhet i som lurar i bakgrunden. 
Största favoriten är så klart Lars Lerin. Han behöver ingen presentation och man kan se hur länge som helst på hans verk. 
Som ni ser på fotona så är väggarna chockrosa i några rum, orange i något annat. Precis så har både Glyptoteket och Skagenmuseet haft tidigare. Ibland ökar det upplevelsen av bilden men lika ofta passar det dåligt - som jag tycker det gör med Lerins tavlor på detta museum.

Så lämnar vi Tjörn och åker till Marstrandön. Där på ön finns Strandverket, ett gammal byggnad från 1800-talet då det ingick i ett försvarsanläggning - numera är det en stor konsthall. 

Det finns olika utställningar men vi vill se Gert Wingårdh och "8 projekt - från Liljevalchs till Nationalmuseum", de som redan är uppförda eller som aldrig kommer att blir det, enligt broschyren. Fantastiska skapelser och modellerna är så vackra! Roligast är såklart Helsingborgs nya vattentorn - som inte alls är ett torn utan en cirkel på pelare... 
Nationalmuseums förändringar visas också i detalj med så detaljerade och dekorativa ritningar att man skulle kunna ha dem inramade. Vi får en pratstund med arkitekten själv och han pratar glatt och svarar på våra frågor. 
När vi går ut fascineras jag av skulpturen "Sprungen ur" av Pål Svensson. Den ingår i Strandverkets samling. Ett svart solägg.... så häftigt! 

Avslutningsvis passerar vi Varberg på vägen hem. Rakel Persson, en svensk konstnär numera bosatt i våra franska trakter, gör de mest fantastiska skapelser i tovat ull. Jag har provat på att tova och anser det i princip omöjligt att åstadkomma dessa magiska figurer - men Rakel kan! Vi har kunnat följa henne de senaste åren och hon blir bara bättre och bättre. Nu kompletterar hon sina verk med målningar och underbara texter. En riktig upplevelse!
3 kommentarer:

  1. Vädret var med er också. Hoppas ni fick tag på bra skaldjur.

    SvaraRadera
  2. Wow! Mina gamla hemtrakter sommartid, men har inte varit där på ett tag. Har dock besökt Akvarellmuseet. Mycket fint inlägg, tack!

    SvaraRadera