03 maj 2018

Franska renoveringar - om borgmästaren vill...

Att äga ett gammalt franskt hus är inte som att äga en gammalt svenskt hus. Det regnar sällan in i svenska hus och gör det det så är det totalkris och ens försäkringsbolag blir inblandat. Om det regnar in i ett gammalt franskt hus så rycker man på axlarna och säger "det torkar". Flera husägare vi känner härnere ställer ut hinkar och byttor men eftersom husen sällan har isolering som kan mögla, så händer inget annat än att sten och fog och en eller annan bjälke blir blöt - men de torkar.
Efter 16 år i ett medeltida hus har vi har ännu inte lyckats bli riktigt så franska att vi nonchalerar när regnet kommer in. Det har faktiskt regnat in i vårt sovrum vid ett par olika tillfällen, och när det händer så blir man litet bestört och vill absolut förhindra att det upprepas. Särskilt när man har gjort om terrassgolvet ovanför sovrummet med fem olika vattentäta lager och säkrat terrassväggarna så de inte ska släppa igenom någon väta. Vilket inte verkar ha hjälpt. Eller, det har det ju visst det. Just där! Men det kan dyka upp vatten på nya ställen.... Måste dock tillägga att vi har det största förtroendet för vår byggare François. Han tänker som en svensk (!) när det gäller kvalitet. Men vatten hittar sina egna vägar.

Vid det senaste regnovädret som var här i Languedoc i början av april så kom det alltså in vatten i ett av våra sovrum, det rann längs med den nymålade väggen (!) och blötte ner sänggaveln. Just det här regnet kom från ett ovanligt håll och nu tror François att det kan vara fasaden eller gränsen mellan tak och vägg som på något ställe släpper in vatten. Så hans nästa projekt blir att resa en byggställning så han kommer upp till fjärde våningen och kan gå igenom och säkra eventuella sprickor. 

Resultatet kan vi tidigast få i augusti, om nu borgmästaren ger tillstånd till byggnadsställning på kyrktorget under semestermånaden augusti. Kanske att han tycker att det är störande när alla turister ska komma och beundra den gamla kyrkan... 

Borgmästaren har stor makt och ska nämligen tillfrågas om det mesta som liknar bygglov. Små saker bestämmer han på stående fot, större saker ska dras i "byggnadsnämnden" som till exempel om man vill öppna upp en terrass. Numera får man nästan aldrig tillstånd till detta om man bor i den äldsta delen av byn. Vi tackar förrförre ägaren till lilla huset i C, som för mer än 35 år sedan byggde om vinden till en takterrass. Idag skulle vi aldrig få bygglov till en terrass eftersom vi är hopbyggda med kyrkan och alltså bor mitt i byn. Man är ytterst restriktiv med dessa tillstånd; det bara hus i de yttre delarna som får lov till takterrass och det får inte heller lov att synas från marken och det får inte heller förändra husets karaktär. 

Le Maire, borgmästaren, har i vårt fall också tillfrågats om bygglov för nya takpannor (vilket innebar att ersätta fula och ohälsosamma eternitplattor med genuina gamla vackra tegelpannor). Han gav också sitt tillstånd till en ny fasad (vilket innebar ny och hel fog runt alla stenar och egentligen bara ett återställande av den ursprungliga fasaden). Han har godkänt färgen på fönsterluckorna, han har godkänt höjden på grinden till vår lilla gränd och godkänt vår skorstensmodell. Han måste också tillfrågas om man får resa en byggställning - även om man inte ska göra något arbete som kräver tillstånd. Alla bygglov eller motsvarande "spikas upp" på borgmästeriets anslagstavla så att alla intresserade kan se vad som beslutats i kommunen. 

Där såg vi så sent som i veckan att ett hus i vår närhet (men  så klart inte i den i den innersta cirkeln) har fått lov till Terrasse Tropezienne. Undrar ni vad det är? Det är så nästan alla takterrasser ser ut i dessa gamla byar. Man tar bort taket på halva vinden och sätter upp en vägg mot resten av taket och får ett litet rum på insidan med hyfsad ståhöjd och där taket är borta har man en terrass med utsikt. Ungefär såhär....

Vi roar vi oss med att laga en liten stenmur längs med entrétrappan. Där har vi haft massor med krukor och efter tio år så har både puts och färg försvunnit. Så vi har lagat hål och skrapat bort gamla färgrester och ska nu måla och sätta klinker på ovandelen.
Så här i början så ser muren mest ut att ha fläcksjuka.... men det kommer att bli bättre! Vårt problem just nu är vädret... Det småskurar litet mest varje dag och vi har sparat (!) en del av jobbet till dess det blir finväder.
Så här ser den ut nu när den är klar, målad och med klinker på toppen och nya blommor. De gamla blommorna frös faktiskt ihjäl i vintras när det var flera minusgrader i flera dagar - vilket är mycket ovanligt här nere. Nu när vi har fixat till denna lilla utomhusvrå av vårt hus så hoppas vi att det ska hålla sådär 10 år till.....











3 kommentarer:

  1. Vi har nästan det i våra gener att se över att taket på vårt hus ska hålla tätt :-) Verkligen ett annorlunda tänk i Frankrike. Intressant inlägg !
    Önskar dig en fin Fredag ! KRAM från Marie

    SvaraRadera