04 maj 2018

Vårt favorithotell i norra Tyskland


(inlägget är flyttat hit från resebloggen)


På våra bilresor genom Europa så stannar vi såklart minst en natt i Tyskland. Ibland tycker jag att Tyskland ligger i vägen på vår väg söderöver. Men nästan varje gång blir jag glatt och positivt överraskad över att Tyskland har så mycket att erbjuda oss bilturister som dessutom hjälpligt hankar oss fram på tyskan. Överallt finns det ju sevärdheter, i varenda liten by vid sidan av autobahn finns det ett gasthaus med restaurang och var man än stannar finns det något att se. Numera så talar ju flertalet av de som arbetar inom turistnäringen dessutom en riktigt bra engelska. 

Vi har såklart våra favoritstopp. De är favoriter av olika anledningar. Som Hotel Hoheluft i Oldenburg in Holstein. Vi hittade detta hotell för mååånga år sedan,  med bra priser för ett dubbelrum med frukost. För oss är det dessutom ganska viktigt att man kan äta i restaurangen på kvällen. 

En morgon, när vi hade bott på Hotel Hoheluft ett par gånger och alltid talat engelska, så hör vi ägaren prata svenska (!) med ett par som checkar ut. Va? Jo - ägaren såg så lurig ut när han förstod att vi hade hört dem och så berättade han att han tagit lektioner av en svensk dam som bodde i byn. Han hade aldrig varit i Sverige, men prata svenska kunde han! Inte nog med det... flera år senare vid frukosten tyckte jag att han bytte kläder väldigt snabbt, från en vit skjorta när han satt i receptionen till en röd skjorta i matsalen och sedan vit skjorta igen i receptionen. Döm om vår totala förvirring när det gick upp för oss att ägaren var två personer, ett brödrapar, lika som bär och med samma hästsvansfrisyr. Som båda pratade svenska. Vi hade genom åren så klart träffat båda två - dock aldrig samtidigt tidigare....


Hotel Hoheluft är ett klassiskt tyskt ställe. Rummen är stora och ganska enkla men med sköna sängar och alltid välstädat och rent. Ett dubbelrum kostar idag 77 euro. Det finns en Bierstube och restaurangen har vällagad tysk mat, god öl så klart och också gott vin  och en fin frukostbuffé.

Restaurangen är stängd söndagar och måndagar men då tar man en promenad längs stora gatan in i byn, cirka 10 minuter, och kommer till ett fantastiskt grekiskt ställe med mycket folk, god grekisk mat med stora portioner (ja, detta är ju i Tyskland!) men de tar bara cash. Första gången vi var där satt jag kvar som gisslan, men det finns en bankomat på torget så det var inga problem. 

Vill man ta en promenad eller jogga efter en hel dag i bilen finns en fin park, typ ett stort rekreationsområde strax bakom hotellet. 

Vi återvänder till Oldenburg gärna och ganska ofta. Vi har bott här med vänner och med barn och barnbarn och vi har alltid varit mycket nöjda!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar