torsdag 17 maj 2018

Ett träd i ett franskt dike

På våra morgonpromenader passerar vi en magnifikt fikonträd. Det växer i ett dike och är ett träd med mörklila fikon, vilket är den bästa sorten. Det finns också grönbruna, men de smakar inte lika mycket.
Ingen verkar äga detta träd Ofta ligger det fallfrukt under trädet och det är ett tecknen på att ingen ägare plockar frukten. Men det finns andra liksom vi som passerar och stoppar i munnen direkt eller tar hem till osten - kanske till och med gör litet marmelad.
Så det har vi också börjat göra. Ett år mognade fikonen så sent att alla semesterfirare hade åkt hem och det var bara vi som plockade. Jag tror att vi fick mer än 15 kg frukt under ett par veckor. Marmelad i långa banor, inköp av fler glasburkar och mer sucre de canne och  köket liknade en syltfabrik. Andra år har det bara blivit några kilo vilket faktiskt räcker länge.
I år när vi kom så stod trädet där alldeles naket men med antydan till bladknoppar. Nu bara håller vi tummarna att det blir ett år med många fikon, marmeladen börjar ta slut.
v 1

v 2

v 3


2 kommentarer:

 1. Älskar färska fikon och också dess marmelad!
  Vi hade ett träd i trädgården i Frankrike, underbart!
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fikon är en lyx! Vi har ett litet träd i Skåne men klimatet gör att fikonen inte alltid mognar. Trevlig helg!

   Radera