torsdag 10 maj 2018

En fransk gåramålare

Vi har kommit i kontakt med en engelsk kille som ursprungligen arbetar med grafisk design. Här i Frankrike spelar han in musikalbum, passar folks hus och målar tavlor. Han verkar vara en mångsysslare och han fungerar också som "gåramålare". Man kanske måste vara skåning för att veta vad det innebär...? Gåramålningar tillhör en mycket speciell genre. Syftet ska vara att visa upp en detaljerad bild av ens gård och gärna flera av tillhörande byggnader. Stilen påminner om naivism, målarna var oftast självlärda och det var inte så noga med perspektivet. Dessa tavlor hamnar aldrig på något konstmuseum utan ska hänga på en vägg i gården som de föreställer.

Nu tror jag inte att denna engelska kille målar naivistiskt utan han gör nog mer en bild av verkligheten. Det blir inte heller i olja utan en blyerts/tuschteckning. Vi har ju redan en olja av lilla huset i C - min pappa målade mycket i olja på sin fritid. Notera att takterrassen inte syns från marken, varken i verkligheten eller på tavlan.... Precis som det ska bara när Le Maire  bestämmer. Detta är en riktig gåramålning - men den hänger i Sverige.Nu är det dags för en tavla som ska hänga här i lilla huset i C. Så här fin blev den! Jag tror att den ska få en ganska bred passepartout och en svart ram.10 kommentarer:

 1. Snygga gåramålningar! Särskilt pappas!

  SvaraRadera
 2. Nog vet jag vad en gåramålare är, trots att jag inte är skåning. ;-) Båda bilderna är fina, var och en på sitt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kanske inte typiskt skånskt...

   Radera
 3. Fina!
  Gillar din fars målning.De typiska blåmålade luckorna är så typiska för din del av världen.
  Ha en skön lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jo jag gillar pappas bäst, så klart ;)

   Radera
 4. Tycker att båda tavlorna är fina på olika sätt. Roligt att ha en målning av sitt hus. Kanske ska försöka mig på det när vi flyttat ner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man måla själv är det ju det roligaste!

   Radera
 5. Båda är fina på olika sätt. Bra val att ha den svartvita på plats där nere, börjar ni tveka på vilken färg luckorna har är det ju bara att gå ut o kolla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, gäller att inte byta färg kanske...

   Radera