fredag 27 april 2018

Konst i Ceret

Så här i franska körsbärstider vill vi fara till Ceret - körsbärsstaden ganska nära spanska gränsen. Men inte såg vi blommande körsbärsodlingar som vi trodde.... Det är dessutom oklart om de har blommat över eller inte har börjat blomma - men inte i något av fallen kan vi säga att vi såg körsbärsträd.

Vi tröstade oss med en totalt oväntad konstupplevelse istället. Ceret har en riktigt fint litet konstmuseum med verk av Chagall, Picasso, Miro i den fasta samlingen. Men den stora överraskningen var gästutställaren Joan Ponc, en avantgardistisk katalan från Barcelona. Jag måste säga att konst kan vara  helt fantastiskt! Utan att förstå hans budskap (för det hade han säkert) så kunde vi gå omkring och bara njuta av underbara färgkombinationer och fantastisk teknik. På bilden nedan som är en detalj är de minsta prickarna knappt en millimeter, själva tavlan är 1 x 0,5 meter.Denna tavla är ännu större och ljusspelet maffigt. Bara alla dessa miniprickar på ett solbränt landskap. Fast det fick man bestämma helt själv, inte en enda av Joans målningar hette något....

Här ytterligare en detalj av en större tavla men med en helt annan teknik - små små tunna streck! Vi undrade om han arbetade med förstoringsglas.


Jag tror utställningen omfattade 4-5 stora salar och vi vandrade runt helt fascinerade av detta konstnärskap. Det var andra gången vi besökte detta museum och det kommer absolut tillhöra ett av våra fasta utflyktsmål.

5 kommentarer:

 1. Vad härligt det låter att besöka Ceret, längesedan jag var där, men gillade platsen och konsten där.
  Önskar dej en skön söndag!

  SvaraRadera
 2. Tack Lena! Ha en trevlig Valborg och första Maj!

  SvaraRadera
 3. Femte året i Hjo1 maj 2018 12:33

  Kul med Ceret! Och Joan Ponc, ny bekantskap för mig. Jo alltså, i Ceret har även jag varit och trivdes med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin by, många restauranger, hopplöst med parkering.

   Radera
 4. Så fina tavlor. Ceret måste vi besöka.

  SvaraRadera