20 april 2018

Brügge / Belgien

(inlägget är flyttat hit från resebloggen)

Brügge, på franska Bruges, är idag en mysig och sevärd stad med runt 20.000 invånare i själva stadskärnan. Staden är ett av Unescos världsarv och det är faktiskt svårt att lista sevärdheterna då hela staden i sig är en sevärdhet.
Den historiska stadsdelen är mycket välbevarad. Man kan uppleva staden antingen från en kanalbåt eller med att vandra runt i de små gränderna. Här finns ett chokladmuseum, ett diamantmuseum, här finns mer än 80 butiker som säljer spetsar av alla de slag och här finns massor (!) av Guide Michelinrestauranger.
Staden grundades med en gallisk-romersk bosättning för mer är 2000 års sedan. Namnet kommer troligen från ett gammalnederländskt ord för brygga och staden har haft en aktiv hamn då den ursprungligen låg vid havet. Efter en stormflod på 1100-talet ombildades kustlandskapet och en djup kanal bildades från staden till havet. Hamnen användes flitigt fram till 1500-talet då Brügge fick en alltför stor konkurrens av Antwerpen. Först på 1900-talet fick staden nytt uppsving i och med att man anlade Zeebrygge med hamn vid havet och en ny kanal in till den gamla ursprungliga staden.
Detta är stadshuset

  
          Justitias Palats                   Heliga Blodets Basilika, 
        Alla tre byggnaderna ligger på Burg - ett av de två stora torgen i Brügge.


Det andra stora torget heter Markt och här kryllar det av turister som släcker törst och stillar hunger på någon av alla uteserveringarna. Här äter även vi, men den största behållningen är folklivet. Annars är Belgien det land i Europa som efter Frankrike är känt för sina fina restauranger. I Brygge finns det 105 restauranger med en eller flera Michelinstjärnor - ett helt osannolikt antal. Man brukar säga att en restaurang med tre stjärnor är värd en resa, med två stjärnor är den värd en omväg och med en stjärna är restaurangen värd ett stopp.

Efter lunch väljer vi att ta en rundtur på kanalerna. Man åker vanliga öppna turistbåtar med guidning på olika språk och man kommer väldigt nära det man vill titta på. Här är en av påstigningsplatserna.



Man får absolut en Venedigkänsla, huset stupar rakt ner i vattnet, 
det är fuktigt och litet unket på sina ställen och allt är charmigt och gammalt.



Överallt finns mysiga tillhåll och vattenhål för alla plånböcker.






Byggnadsstilen är oftast medeltida och det är roligt att se hur man
löser en modern tillbyggnad mellan två betydligt äldre huskroppar!
  
Här en interiör av Basilikan av det heliga Blodet, på franska Basilique du Saint-Sang. Här förvaras det relikskrin som sägs innehålla det heliga blodet och som fördes till Brügge från Jerusalem på 1100-talet.

Detta är ett skyltfönster (!) till en av alla butiker som säljer spetsar.   


På torget Markt står det höga klocktornet, 83 meter byggt 1432. Det är ett av det finaste i sitt slag och man ser tornet nästan var man är i staden. 


Trots de trånga gränderna och alla kanaler så finns det gott om gröna oaser, små parker och rosor som denna som växer upp rakt ur plattläggningen. 

 

Den tjusiga hunden var mycket intresserad alla turistbåtarna! 


Vi bodde inte i Brügge, därför kan jag inte tipsa om något boende. Vi var här över dagen och bodde hos yngste sonen som då arbetade i Bryssel, vilket också är en trevlig stad - mer om den staden någon annan gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar