06 april 2018

Villandry - så här ska en slottsträdgård vara

 (inlägget är flyttat hit från resebloggen)

Slotten i Loire är stora turistattraktioner. De har en historia, många av slotten har kvar gamla gobelänger, takmålningar och antikviteter och några har dessutom en fantastisk trädgård. För några år sedan besökte vi Château de Villandry för att besöka deras trädgård.
Själva byggnaden är ett kapitel för sig. Det är det sista stora renässansslott som byggdes i Loiredalen. Ursprungligen låg här en medeltida fästning och på 1300-talet var Richard Lejonhjärta fär för att förhandla med Frankrike. Slottet byggdes på 1500-talet och renoverades och byggdes till på 1600-talet. Det konfiskerades under franska revolutionen och därefter gav Napoleon bort slottet till sin bror. Först på 1900-talet anlades de berömda trädgårdarna efter traditionell renässansstil. Idag är slottet med på Unescos världsarvslista.
Trädgården är väldigt symmetrisk och på många ställen står avenbokshäckar för inramningen och som också formklippts ganska spektakulärt. Annars finns det gott om buxbom och en rödbladig asiatisk basilika som växer meterhög när vi var där. Varför inte en kombination av båda häckarna? Det vinröda bladverket är en väldigt snygg avgränsning till ljusgröna växter.

Vid entrén till köksträdgården, eller som det heter på franska le potager, finns denna förteckning över hur man har tänkt sig bygga upp odlingarna detta år.
Här finns allt från fruktträd till grönsaker och kryddor och allt varvas med blommande växter - precis som det ska vara i en renässansträdgård.

Man har tolv anställda trädgårdsmästare och såvitt vi såg så var alla ute och klippte, räfsade, ansade eller grävde.


Fotot ovan visar en av de nio rutorna i det tecknade schemat vid entrén. Så man förstår ju att kökslandet upptar en stor yta. De hade till och med min favoritros i ett av kvarteren! 

Här är den formklippta trädgården, mest buxbom och det ljusblåfluffiga är Perovskaja, det är mycket effektfullt.

Vad vi inte visste då, men har läst om i efterhand, är att i staden Amboise finns det ett miniatyrland med de 40 mest kända slotten i Loire. Alla slotten är byggda i skala 1:25 och uppförda på en yta av 2 hektar. Eftersom bloggaren har ett förflutet som tittskåpstillverkare så blir hon helt salig av att läsa om detta miniatyrland. Det står nu överst på min bucket list nästa gång vi passerar Loire.
Amboise är en sevärd stad som ligger vid Loire, litet öster om Tours. Här finns flera sevärdheter, bland annat slottet som ligger högt beläget med utsikt över Loire och i slottskyrkan ligger Leonardo da Vinci begravd.
Fotona från Villandry i miniformat har jag hämtat på Wikipedia. Visst är det litet fascinerande med miniformat? Då hinner man med många slott på bara en förmiddag... ;)



Om man nu tänker sig att besöka ett eller flera av de fantastiska slotten vid Loire - var ska man då bo? Söder om Loire, utanför Poitiers i byn la Chapelle Moulière, finns ett svenskägt boende som heter La Pommes d'Or Guldäpplet. De har flera olika typer av lägenheter/hus att hyra ut eller varför inte ett par nätter på deras Bed & Breakfast, på franska heter det Chambre d'Hôtes. Titta gärna in på deras hemsida med att klicka här. 
 https://1.bp.blogspot.com/-GKvM4y_Yy_Q/Wr9LN5NJr6I/AAAAAAABfbU/t421pHHMhwoPeqH8RJO6WUazXhwrlhpxACKgBGAs/s320/CIMG2799.JPG
Det är en dryg timme med bil till flera av slotten vid Loire och efter en heldag bland turister och trafik är det fantastiskt att komma till en liten genuin fransk by. Där bor man lugnt, vackert och härligt med pool och en stor trädgård och man blir väl omhändertagen av ett mycket trevligt värdpar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar