måndag 10 augusti 2015

Utflykt till Corbières

Vinområden finns det gott om i Languedoc, som St Chinian, Faugères och Corbières. Men överallt finns det också fina små byar som ofta är sevärda platser. En av de varma dagarna i somras tar vi oss till Corbières för att kombinera besök hos ett par vinodlare tillsammans med sightseeing... Samtidigt passar vi på att träffa en del av släkten som även de har ett maison secondaire i Languedoc, fast i Aude. Vi startar med lunch i en mycket söt by, Lagrasse och restaurangen La Petite Maison. Den är omskriven som en av de bättre matställena i byn och de har fantastisk mat - men roligast är servitriserna. De slänger sig mellan flera olika språk, de är rätt högljudda och skojar med varandra över kundernas huvuden. Roligt! En skylt visar att ju artigare man är desto billigare blir kaffet och när jag lämnar litet av min ganska stora portion så får jag minsann höra att "om man inte äter upp allt så får man diska"...  
Byn finns i alla turisthandböcker.. En kringbyggd gammal by som denna bjuder på många fina fotomotiv. Här finns också ett sevärt kloster - men det sparar vi till en annan gång. I en roligt butik som har "allt" så hittar jag en portklapp i form av en hand - en sådan har jag letat efter så den blir snabbt min.Sedan är det dags för vinprovning.. Första besöket blir hos Château de Pech-Latt i Ribaute, faktiskt en leverantör till Systembolaget. 

Det som nu händer är mycket ovanligt... ingen av oss fyra känner för att köpa något av de viner vi får smaka. Madame är ganska proffsig - kanske litet ointresserad - men vinerna är inte alls intressanta. Först när Madame erbjuder oss att prova deras vin doux så tycker vi att vi noterat en skymt av vinmakarens storhet och vi går ut därifrån med ett par flaskor sött vitt vin och några hundralappar fattigare. 
Nästa vinprovarställe är Cave Coopérative i byn Camplong d'Aude.
Detta coopérative kan stoltsera med att le chef  för restaurangen Le Vieux Puites i Fontjoncouse, Giles Goujon, köper in och serverar vissa av deras viner på sin restaurang. Vi tycker att denna trestjärnige matkonstnär, som har överraskat oss ett par gånger med sin fina mat, borde veta vad han pratar om även när det gäller vin. Därför krånglar vi oss fram till byns cave. Vilket skillnad jämfört med förra stället... här finns finess och variation och komplexa viner. Vi handlar mer och till bättre priser. Sedan blir det nästan raka spåret hem till svägerska och svåger för en trevlig kväll på deras terrass.
2 kommentarer:

  1. Bra tips. Det ska bli fler viner från Corbière i nästa års hemleverans. // SP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Våra bloggar är ett bra sätt för att utbyta våra erfarenheter på, eller hur?.

      Radera