måndag 17 augusti 2015

Den blå planeten

Vi ska på utflykt med tre av de fem barnbarnen. Vi ska till Danmark, till Köpenhamn och akvariet Den blå planet. Tre killar med mycket spring i benen, 9, 6 och 5 år... vi "märker" barnbarnen med att skriva mitt mobilnummer på insidan av deras underarmar.
Vi har köpt biljetter på nätet kvällen innan. Då kan man gå in via en VIP-entré och slipper köa. Matsäck skippar vi och bestämmer oss för att äta på akvariet, om det finns någon god mat till ett vettigt pris. Annars får det bli röde pölser....
Byggnaden är läcker, ligger som en svängd snäcka, inga raka linjer eller räta vinklar. Som i naturen...
Vi börjar med kalla vatten och åar och går sakta över till varma vatten och stora floder och regnskog. Här är jäääättestora sötvattensfiskar, nästan som urtidsdjur.
 
Havsuttern lockar, det finns två lekfulla och ursöta i ett akvarium utomhus och deras mattider ska vara sevärda. Men just detta är svårt för de mindre barnen, de når inte upp. Solljuset bländar och blänker bort det som finns innanför glaset även för oss vuxna, knappt någon ser var som händer bakom glasväggen. Kan säkert avhjälpas med ett skärmtak eller så....

Oftast ligger uttern på rygg, det såg för himla härligt ut - verkligen som ett leksaksdjur.
"Nej farmor, ingen krokodil - det är en alligator"

Pirajor "en masse"
Näsfisk? En del av fiskarna gör skäl för sitt namn
Akvariets trädgårdsmästare "planterar" ut korallrevsväxter
Drakfisken ser ut att ha tråkigt.
Hajakvariet - stort och fascinerande, här stod vi länge och hittade nya fiskar hela tiden
En vackert blommande kulle...
Tunnel under hajarna - brrrr.. litet läskigt
Vi är här i 5-6 timmar, åt fin lunch som passade både barn och vuxna. Sittning ute eller inne, inte superbilligt, men valuta för pengarna - gott och trivsamt ställe.
Man blir riktigt imponerad av alla dessa djurarter som finns här och att alla akvarier verkligen ger en bild av hur det ser ut i verkligheten. Förutom allt det vi kallar fiskar och skaldjur så finns här också allt annat som lever i vatten; från små små grottfiskar som aldrig har sett solljus till en vattenorm som tydligen var en av världens giftigaste... En sak är absolut säker - hit måste vi åka fler gånger!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar