14 augusti 2015

Opera i Verona och litet till

Ofta när vi bilar söderöver gör vi en omväg och låter resan till Languedoc kanske ta en vecka. Då kan man turista på trevliga platser och se och uppleva nya saker.
För några år sedan gjorde vi en avstickare ner till Italien och Venetien. Målet var dels att bila runt i området, men också att gå på en operaföreställning på Veronas amfiteater. Vi har både släkt och vänner som ofta åker dit och vi ville absolut bilda oss en egen uppfattning, även om just opera inte är den musik vi lyssnar mest på. Det ges inte föreställningar varje dag och den dagen som passade oss bäst skulle man sätta upp Nebukadnessar av Giuseppe Verdi. Librettot handlar om hur det israeliska folket längtar tillbaka till Jerusalem under den babyloniska fångenskapen. Nebukadnessar av Babylonien har erövrat Jerusalem, förstört Salomons tempel och deporterat israelerna till Babylon. 
Kompositören Verdi var själv aktiv i kampen för ett enat Italien och  denna opera är en dold kritik mot Österrike som hade ett stort inflytande över de olika italienska småstaterna. Redan vid den ursprungliga premiären förstod man att de förtryckta israelerna skulle föreställa det italienska folket och babylonierna var de inkräktande österrikarna. 

De billigaste platserna på stenbänkarna alla högst upp i teatern är attraktiva. Hit kommer man tidigt, man har matsäck och vin med sig och man njuter av folkmyllret när teatern ska fyllas. Så gjorde såklart även vi...
Sakta men säkert fylls arenan
En klassiker?
Som ni förstår är detta en mörk och sorgsen handling vilket också förstärks av den mycket sparsmakade scendekoren - ett stålskepp. Detta var faktiskt den enda dekoren på scenen. Mycket modernt... Personerna var klädda i helt svart eller helt grått, alla utom de två kvinnliga rollerna som bar en röd och en vit klänning. Arian Fångarnas kör var lika vacker som vanligt och på samma sätt som vid ett svenskt spex så applåderades kören att göra om numret två (!) gånger till. Osannolikt men kul. 
Scen med fångarna som står på olika nivåer inne i "skeppet".
Vi bodde i Bardolino vid Gardasjön och fick veta att här är "alla" otroligt musikaliska och det finns ovanligt många professionella körer i Venetien. Den lilla staden Bardolino med 8000 invånare har faktiskt en egen filharmonisk orkester... Här lyssnar vi på en kvällskonsert med en kör på torget.
Ett par turer runt i Valpolicella för att prova vin hann vi med, men på flera ställen tog man betalt för provningen - något vi inte alls är vana vid från Frankrike. På några andra ställen fick man bara prova ett par av dem utvalda viner, vilket inte heller var så kul. Kanske att den typiske turisten flyger hit och aldrig köper några viner utan bara provsmakar.... 
Knappast att turisten köper dessa storlekar på flaskor i alla fall. Flaskan längst till vänster rymmer osannolika 16 liter och kostar 600 euro....


1 kommentar:

  1. Mycket intressant! Har varit i trakterna, men inte på opera.

    SvaraRadera