02 juni 2019

Alvarets blommor och bristen på vatten

Inför vår resa till Öland så gjorde jag en googling om när Alvaret blommar. Jag förstod av litet olika nätplatser att blomningen kan variera med upp till 4 veckor. Ganska hopplöst alltså - om man med viss framförhållning vill planera sin resa dit lagom till blomprakten.

Man kan inte säga annat än att vi har tur! Vid Ottenby springer vi på ett par från hemorten som tipsar oss om hur man kommer ut på Alvaret och rakt på alla orkidéerna. Så vi följer väginstruktionerna och hamnar bland tusentals orkidéer, både Adam och Eva samt Sankte Pers Nycklar. Där finns också mängder av gullvivor, styvmorsvioler och flera som vi inte kan namnet på. Otroligt vackert!






Vad som inte är så trevligt är att det klart och tydligt syns hur torrt det har varit (och är?) på Öland senaste sommaren (somrarna?) Många större växter på Alvaret, främst enarna, är helt bruna och torra och det sprakar på sina ställen om den låga vegetationen när man går. Men vad ska man göra åt det? Bevattningsförbud förslår inte långt.
När det regnar hos oss i Skåne så gör vi numera vågen och gläds åt att det kommer vatten i våra nya tunnor. Desto mer vi kan använda av vårt regnvatten desto bättre totalt sett. Så nu vill jag slå ett slag för att alla husägare ska samla regnvatten. Vi har ändrat våra stuprör så att man antingen fäller ut en pip så vattnet kommer i en tunna och när tunnan är full så stänger man stänger pipen och då går vattnet ner i dagvattensystemet. Om det regnar 5 mm på ett villatak som är 100 kvm stort så blir det 500 liter att vattna med när det behövs. Det räcker långt i en villaträdgård!




2 kommentarer:

  1. Om alla husägare gjorde som du gör så hade trädgårdarna varit betydligt grönare på sommaren.

    SvaraRadera
  2. Vi i Sverige är ju litet bortskämda med att alltid ha tillgång till vatten...

    SvaraRadera