27 maj 2019

Här räknas fåglar

Längst ner på södra Öland ligger Ottenby Fågelstation och Naturum. Hit kommer vi en solig majdag tillsammans med ett antal professionella ornitologer, amatörfotografer och entusiaster.
Vi, som bara är ett gäng intresserade pensionärer, har anmält oss till en guidning med ringmärkning av fåglar. Först får vi vara med om att plocka en lövsångare ur ett slöjnät.
Det gäller att ha mjuka och följsamma händer. Denna krabat hade trasslat in sig ordentligt,
                  
Men den verkar rask och kry och vill helst flyga vidare.
En annan metod att fånga fåglar är med hjälp av Helgolandsfällan. Den fungerar som en ryssja som slutar i en låda där fågeln kan plockas upp.  

Denna gång blev det en gärdsmyg som ska märkas. Liksom lövsångaren får den bo i en av tygpåsarna som guiden har på armen på sin väg till labbet där de ska undersökas.

Inne på labbet sitter fyra studenter, frivilliga som har anmält intresse av att arbeta på fågelstationen. De kommer från hela världen och man bor och äter tillsammans under hela säsongen.
Man inte bara ringmärker fåglarna utan noterar art, kön, vikt, längd på vingarna, ålder och fettlager och allt förs upp på papper (!) och arkiveras.
Vi får ta del av hela proceduren på "våra" två fåglar men också på en svala. Vi lär oss att man bland annat ser skillnad på hussvala och ladusvala på antalet av vissa vingpennor ...  
 
 Efteråt får jag släppa ut den lilla lövsångaren i frihet igen.
Om man inte kan vara med på en ringmärkesguidning så finns hela proceduren dokumenterad inne på Naturum. Där finns mycket att läsa och titta på. Sötast var detta lilla blåmesbo.
Besöket avslutas nere hos Långe Jan, Sveriges högsta fyr med sina 40 meter. Fyren tändes för första gången 1785. Man kan besöka den och gå upp för de 197 trappstegen, men flera av oss gillar inte höjder och vi avstår.

4 kommentarer:

  1. Jag är ingen fågelskådare och kan inte namnen på fåglar, men detta var mycket intressant att läsa. På en nivå även jag kan följa med. Intressant vad studenterna gör.
    Ha en fin helgdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det litet roligt med små kunskaper på helt nya områden. Vi blev alla rätt begeistrade vid vårt besök. Trevlig helg!

      Radera
  2. Den guidningnen skulle ha intresserat mig också. Det är roligt att lära sig lite nytt och här får man vara med och lära sig om hur det går till när de fångar och märker dem. Tack för din fina och intressanta information !
    Önskar dig en fortsatt fin helg ! /Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, roligt att du tyckte om det! Trevlig helg till dig också!

      Radera