14 maj 2019

Svenska utvandrare

Så här i immigranttider är det intressant att se hur våra emigranter hade det för drygt 100 år sedan. Vi är på Utvandrarnas Hus i Växjö.
Det är ett ganska litet museum till ytan, men oj vad det finns mycket att läsa och se i denna utställning. Inte bara fotografier, brev, annonser och rena faktabeskrivningar, utan också uppbyggda miljöer och målningar för att visa besökaren hur det såg ut, eller kunde ha sett ut...
Dessa annonser från Svenska Amerika linjen tyckte jag var extra roliga eftersom min farfar arbetade där. De första båtarna som tog emigranterna till Amerika var dock inte så solida och bekväma....

Det var nog svårt för emigranterna att förhålla sig till hur det såg ut där borta. Men jordbruksmark fanns det gott om och för den som var handlingskraftig fanns det jobb. Men visst var det många som blev besvikna på det förlovade landet. 



På en dator på museet kan man dyka ner i litet siffror. Det var runt 1 miljon svenskar som lämnade landet under åren 1850-1915 för USA. Under samma period emigrerade ytterligare 250 000 till Norden, resten av Europa, Kanada och övriga länder. Utav den miljon svenskar som kom till USA fanns det 1990 ungefär 3,4 miljoner svenskättlingar.
Vi går här ett par timmar och vi är alla mycket imponerade av den fina utställningen!
Men vi kan inte vara i Småland utan att njuta av fint konstglas. Bredvid Utvandrarnas Hus ligger Sveriges Glasmuseum. Stor samling av konstglas och bruksglas. Här en dockservis och fantastiska fönsterprydnader. Vi hade kunnat vara här mycket längre men Kalmar hägrar.



1 kommentar:

  1. Fascinerande med utvandringen till Amerika. Vad lite de visste när de rest och inga språkkunskaper hade de. Många visst dessutom att de aldrig skulle återvända. Om vi flyttar idag, tar vi bara planet hem och för att hälsa på eller för att flytta tillbaka.
    Det museet verkar fantastiskt!
    Jag älskar ju glas och porslin, så glasmuseet hade varit något för mig.
    Tror att jag skulle behövt stanna i Växjö i minst 2 dagar.
    Tack för inspirerande och intressant inlägg!

    SvaraRadera