17 maj 2019

En liten bit svensk historia - Kronan och Jenny

Ett gäng pensionärer på väg till Öland. Ingen av oss har varit i Kalmar. så vi stannar en dag och bekantar oss med staden. Tänk att vi inte varit där... trots att vi bor  bara fyra timmar därifrån. Man får skämmas litet.... särskilt eftersom Kalmar visar sig vara en trevlig stad med mycket att erbjuda. Staden ligger vid havet, fylld av svensk historia med gammal bebyggelse i trä och ett imponerande slott från 1200-talet. Men där finns också en modern hamn och ett universitet.
Vi bor på packhuskajen med finfin sjöutsikt. Hotellet är mysigt och prisvärt, det ingår både fika på eftermiddagen och kvällsmat i rumspriset.
Vi börjar vår dag med att besöka Kalmar läns museum. Det låter rätt anonymt, men det är ett fantastiskt ställe. Det är inhyst i en gammal ångkvarn och byggnaden har kvar många av de historiska kännetecknen. Museets största permanenta utställning handlar om regalskeppet Kronan. Vraket ligger kvar på botten utanför Ölands södra udde, sedan de förlist 1676 i skånska kriget. Över 800 man omkom, inklusive 10 procent av svenska Flottans befäl. Vraket upptäcktes 1980 av Anders Franzén, Vasaskeppets bärgare 30 år tidigare. Man har sedan dess lyckats bärga mer än 30.000 saker från skeppet. Allt från kanoner till kläder, mynt, tennsaker, glas av olika slag. Allt är mycket informativt och levande exponerat. Ett av de bättre museum vi har besökt!
Läskigt tredimensionellt
Detta är ett tennschatull med 12 flaskor och deras låda. Varje flaska är 20-25 cm hög och 6-7 cm i fyrkant, gjord av en tennstöpare i Stockholm. Locken är unika och passar bara till en speciell flaska. Träschatullet, som har legat snart 350 år på sjöbotten, är i ett fantastiskt skick och kunde lika gärna vara från vår tid. Man förstår att en sådan dyrgrip måste ha tillhört någon av befälen.

Allt som visades på museet var värt att dokumentera och det blev en övermäktig uppgift, så jag tog inte så många foton. Jag säger bara - åk dit!

Museets andra permanenta utställning är något mindre och handlar om Jenny Nyström och hennes produktion. Jenny föddes i Kalmar 1854 men flyttade som barn med sina föräldrar till Göteborg. Hon flyttade vid 19 års ålder för att studera vid Stockholms konstakademi i 8 år. Man blir litet överraskad av att hennes första riktiga konstverk från denna tid är denna nakenstudie. 
Som första kvinna delade hon förstaplatsen i akademiens elevtävling 1881 och fick då ett stipendium för vidareutbildning i Paris. Hon studerade i Paris i fyra år och fick efter två års studier ställa ut på den stora Parissalongen 1884. Hon gifte sig vid 33 års ålder och paret fick sitt enda barn när Jenny var 39 år. Mannen blev tidigt sjuklig och det blev Jennys ansvar att försörja familjen. Då övergav hon konsten och inriktade sig på att bli illustratör och till viss del målade hon porträtt.
Men det är som illustratör känner vi bäst till Jenny Nyström - hon som har gett den svenska tomten hans utseende.
Bild lånad från Wikipedia

Kalmar Domkyrka är från barocken, tidigt 1600-tal, och det syns verkligen på exteriören. Kyrkan kallas för domkyrka men har sedan 1915 inget eget stift utan ingår i Växjö stift. Interiören är vitmålad och utan muralmålningar. På väggarna hänger tavlor med olika bibliska motiv. Känslan när man kommer in är ljus och vänlig. Som vanligt tänder jag några ljus för mina barn och barnbarn.
 
Sist på dagen tar vi oss till Kalmar Slott. Det ligger fint på en halvö och är en mycket pampig 1100-talsbyggnad. Magnus Ladulås byggde till och om på 1200-talet och Magnus Eriksson byggde till och om på 1300-talet. 
På 1500-talet bodde här först Erik XIV och sedan Johan III. Erik XIV koncentrerade sig på inredningsdetaljerna. Av stora gästabudssalen att döma så var Johan III rätt intresserad av att äta.... Mer om det någon annan gång.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar