22 maj 2019

van Gogh i nytt format för flera sinnen

Många är gångerna vi har besökt olika konstmuseum runt om i Europa. Vi har sett de allra största konstnärerna och små lokala - som är världsberömda bara i hemtrakten. Men alltid ger konsten något tillbaka; engagemang, beundran, insikt, kunskap, glädje ... ja till och med ilska.

Men denna utställning på Kalmar Slott är en utställning som verkligen griper tag i mig mer än andra utställningar. Vi har sett liknande utställningar på samma idé - man projicerar konstnärernas målningar i mastodontformat på väggar, golv och tak och arbetar med att göra flera av målningens detaljer till rörliga motiv. Det har funnits i flera år i franska Les Baux de Provence där man går inuti resterna efter ett stenbrott. Häromåret såg vi impressionister på detta sätt på Halmstads Arena där man byggt upp provisoriska väggar på spelplanen.

Här i Kalmar är vi i två stora salar på slottet och det finns möjlighet att sätta sig i mitten av rummet och bara titta... och lyssna! Under cirka 30 minuter spelar samtidigt underbar klassisk musik som harmonierar på bästa sätt med målningarna. Detta är en verklig happening!




   



2 kommentarer:

  1. Wow, har inte sett något liknande! Vilken bra idé!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I informationen stod att det var första gången i Sverige, så det är nog inte många som har sett detta. Trevlig helg!

      Radera