03 juli 2016

Ny takterrass, fast gammal

När man har ett hus som har flera hundra år på nacken så händer det både ditten och datten. I vårt hus är den svaga länken takterrassen. Läs om det här Men efter flera år av velande så bestämde vi oss i vintras att vi bör göra om terrassen. Det vill säga, den ska få en riktig fuktspärr, något vi befarat inte har funnit sedan vi köpte lilla huset i C för 15 somrar sedan och då reparerade terrassen. Sagt och gjort, vår favoritbyggare kontaktades och jobbet skulle göras i april. Sedan har ju den franska våren varit blötare än normalt och F har skjutit upp och skjutit fram - och haft laga förfall för att inte ens börja... Vi har haft hjärtat i halsgropen, absolut deadline för renoveringen var satt till veckan före midsommar - sedan kommer invasionen av barn och småtroll...
När vi nu kommer ner så har F jobbat hårt de två senaste veckorna och också tagit in extra folk. Det sista gjordes nog samma dag. Gissa om känslan var fin när vi knatade uppför alla våra trappor till fjärde planet för att kolla in läget och DÄR är en helt ny terrass. Snyggt klinker (!) - vi valde det så tidigt i höstas att vi båda glömt hur det egentligen såg ut. Fint utekök, större än det tidigare och fler praktiska detaljer. Allt helt till belåtenhet. Men allt byggdamm kan göra en tokig, en hel dags dammsug och vattentork och sedan en dags plock. Nu får det minsann dröja till nästa renovering.
När F själv kom förbi härom dagen så ville han berätta att det faktiskt fanns fukt i form av kondens UNDER den gamla fuktspärren ner mot andra våningens innertak. Precis det vi befarade. Så det känns väldigt skönt att vi tog det säkra före det osäkra och kostade på detta. Nu ligger där fem lager av fuktspärr av olika sorter. Svårt att förstå exakt vad de olika innebär - men ett lager är till för att motverka ev sprickor när det gamla huset vill ruska litet på sig. Ett annat lager är förlängt upp mot terrassväggarna en bit och håller ute det regn som rinner längs med terrassväggen ner mot sockeln. Utkastarna genom terrassmuren (som är 4 dm tjock) är nu klädda på insidan med aluminiumrör. Ja allt verkar verkligen gediget gjort eller som F själv sa "så här skulle jag ha gjort om det varit min egen terrass". Bättre kan det inte bli.
Vår insats blir nu att måla murväggen och pynta, det senare har vi redan börjat med ;).






Kyrkgubben håller sitt vakande öga över oss.
Vårt stora matbord är under oljebehandling så bilden på matplatsen kommer vid något annat tillfälle. Nu ska här njutas!!



3 kommentarer:

  1. Grattis till en fin terass! Vi måste nog snart fixa vår också. Skjuter upp för jag är så himla less på byggdamm!!

    SvaraRadera
  2. Oh, vad härligt det ser ut!!! Njut!

    SvaraRadera
  3. I ett gammalt hus är förstås mycket att fixa! Skönt att ni har tagit tag i det här ordentligt, nu kan ni njuta! Vi bor i en 100 år gammal husbåt (i alla fall skrovet), så det är också alltid en hel del fix... ;)

    SvaraRadera