söndag 26 juni 2016

Bytes: Sommar i svensk villaträdgård mot sommar i fransk vinby

I dag åker vi söderöver, för tredje gången detta år. Svenska sommaren är på max och den franska verkar äntligen ha börjat. Det har varit litet uppochnedvända världen denna vår... Sverige hade medelhavsklimat med värme och sol och Frankrike drabbades av regn och rusk.
Den varma maj i Sverige gjorde att alla våra engelska rosor snart har blommat över. Tänk - andra år hinner de inte ens slå ut före midsommar. Pionerna lämnade in redan i förra veckan men istället har höstanemonen precis visat sina första blommor.
Att resa iväg för flera veckor när man har en stor trädgård (ca 1000 kvm) med rabatter och köksland kräver en planering. Gräsroboten fixar gräset och programmerade nedgrävda vattenslangar vattnar det mesta. Dock har vi inte hunnit gräva ner alla slangar så en perennrabatt och vår "medelhavsrabatt" får vatten via en spridare. Också den programmerad. En vänlig granne tar hand om det dyker upp något oförutsett.

Så snart sitter vi där, på vår nylagda terrass och sippar på sval rosé och njuter av byns takåsar och bortom byn gröna sluttningar och vinfält. Vårt hus är hopbyggt med kyrkan så kyrkklockan hjälper oss att hålla tiden och påminner oss om att tiden faktiskt inte står helt still - vilket man annars lätt kan tro. Fasadbelysningen ger indirekt vår terrass ett behagligt ljus när mörkret faller. Och det gör det ju tidigare (än i Skåne) så här på våra sydliga breddgrader.

Terrassen ja, i dagarna omgjord, dvs den gode F har hackat bort två lager klinker för att göra en bättre fuktspärr underst, men också för att få rätt fall på golvet och "ta bort" några gropar som tidigare samlat en del vatten. Vårt lilla fina utekök håller också på att bli ett nytt, litet större och litet bättre. Man lär sig ju av sina tidigare misstag. Någon har sagt att först det tredje huset man bygger blir perfekt - och det kan nog stämma även på mindre projekt. En flaskkyl är införskaffad och kommer snart att invigas liksom litet nya köksprylar och terrassdekorationer. Tack IKEA som har så mycket roliga saker!

Men vi ska också inspektera ett nytt fönster. Vårt enda kvarvarande som är i gammalt glas har blivit omhändertaget av ett proffs, fått nytt kitt och ny färg och ... ja litet omvårdnad helt enkelt.

Sedan ska den franska sommaren förhoppningsvis bjuda på en Bordeauxutflykt, besök av tre småtroll och deras föräldrar och trevligt umgänge med vårt franska svenskgäng och så klart våra vänner och grannar från not-so-United-Kingdom (uttrycket lånat från en rolig anglofilkompis - tack!).Inga kommentarer:

Skicka en kommentar