onsdag 22 juni 2016

Underjordisk arkitektur i världsklass


Grannlandet Danmark har mycket att bjuda på. En dag åker vi med ett av småtrollen till Helsingör för att besöka M/S Museet för Sjöfart. Det är Helsingörs senaste sevärdhet, byggt i en torrdocka från 1892. Hela museet ligger alltså under markplan och kan vara litet svårt att hitta när man kommer gående. En ramp leder ner i en underjordisk värld fylld av marina äventyr. Man går igenom museet med en unik inredning, skeva vinklar och svagt lutande golv som tillsammans ger känslan av att faktiskt vara ombord på ett riktigt fartyg. Museet har fått flera internationella nomineringar och priser för sin annorlunda arkitektur.
Här är dockan fortfarande en docka. 
Gångramp ner under jord
Dessa tre första fotona har jag lånat från museets hemsida.
Man går genom torrdockan i kronologisk ordning under 600 år, från segelfartyg till dagens stora containerfartyg. En avdelning ägnas till livet till sjöss, en annan till hur det är att vara sjömanshustru förr. En avdelning skildrar fartygen i danska farvattnen "i krigets skugga" och en annan visar dagens sjöfart över de sju haven. Kronprinsessan Louise - den första av alla färjor mellan Helsingborg och Helsingör. 
Hon var en dansk hjulångare från 1890-talet och då startade också den första tågförbindelsen mellan länderna.
 

Dramatiskt slut för detta fartyg - nedskjutet under andra världskriget

Alla som vill kan göra egna tatueringar efter gamla figurer och bilder.
Ph väljer bevingade drakar och sjörövare. 
Det finns massor av modeller på verkliga fartyg, många olika filmer, brev till och från sjömän, souvenirer, skildringar från liv ombord - ja här finns faktiskt något för alla. Ett av de bevingade orden som vi får med oss hem är; "det finns levande människor och döda människor och så finns det sjömän".2 kommentarer:

  1. Verkar verkligen ett intressant museum! Ha de jag bott närmare hade jag säkert besökt det.
    Ha en fortsatt trevlig midsommarhelg!

    SvaraRadera