lördag 18 juni 2016

Trädgårdspynta kan man göra när allt ogräs är borta

Skåne har en mängd vackra trädgårdar, även privata. Dessa kan visas upp ett par gånger per år och vi försöker besöka några varje gång om vi har tillfälle. Det man kan notera är att många trädgårdar har kolossalt mycket pynt i sina trädgårdar. Alltså inte bara blommor och växter utan keramik, drivved, uttjänta barnleksaker, glas i olika färger, mycket blåa saker, mycket rostigt mm. 
Men jag gillar när man har blommor och växter som extra pynt... ja och en och annan vacker sten eller så... Titta här så förstår du vad jag menar;

Här använder man sina caféstolar som en kruka, nät underst, sedan tjock plast, jord och växter. Rätt ok om man har en gammal stol över.
Här är fler caféstolar men nu är underlaget det sevärda - en matta av sedum av olika slag. Häftigt - men inte näns man gå på denna blommande matta...
Mer taklök - detta känner jag starkt för! En trälåda fylld med torv som hålls i lådan med kycklingnät och sedan taklökar planterade i nätets hålor. Man får väl vattna med en sprayflaka. Ska kanske provas. 
Här var det enkelt. olikfärgade stenar men rätt piffigt.
Fler naturprodukter. Musselskal i fat. Går kanske lika bra med ostronskal - det finns i drivor i närheten av vår badstrand i Languedoc.
Inget pynt utan två riktiga träd - men ack så dekorativt med dessa silverpäron mot den mörka häcken.
Pynt och praktiskt - två hemmagjorda fågelskrämmor, gjorda för massor av år sedan av Kreatöserna. En avlagd klänning eller kjol, mycket hönsnät, nylonstrumpor till ansikte, en rundstav och en hatt och en korg. Kul att göra men min flicka med röd solhatt höll bara en sommar.

Om man skulle få en massa stenar över så varför inte göra ett röse och plantera campanula eller något annan på toppen. Detta var riktigt snyggt i verkligheten, men kräver en massa sten och ganska stor tomt.
Här har man förgyllt en trist vägg med fina spaljéer. Det behöver bara vara murgröna som klättrar. Mittenspaljén gör verkligen något med perspektivet.
Här är det överkurs. Fotot är från en fransk slottsträdgård - men visst är det maffigt i all sin strama enkelhet?
Höstrapsodi på en skånegård inte långt från oss. Dekorativt, litet överarbetat kanske, men inför en höstfest om man har tid...
Snyggt även bakom huset eller i kökslandet. En kompost "vävd" av videslanor - kanske mer snyggt än praktiskt.
Här en fransk Pierrot. Imponerande men nog inget att försöka ta efter. 
Mer flätad vide - här som stöd till luktärtor. Snyggt även innan ärtorna har börjat växa.

Fint i trädgården med naturligt pynt  - det är mitt motto. När man har gjort alla måsten...
6 kommentarer:

 1. Den franska slottsträdgården såg härlig ut. Men en del har det bedrövligt i sina trädgårdar. Kulörta lyktor och annat krafs. Ursäkta, jag tänker på grannen. Säg inget.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar era fågelskrämmor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sååå roliga att göra. Kanske måste fixa en ny någon gång....

   Radera
 3. Älskar "pynt" i trädgårdar och att göra något annat än vad grejen är till för från början, t ex stolarna.
  Ha en bra midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är kul att se saker med "andra" ögon. Glad midsommar till dig också!

   Radera