lördag 30 juli 2016

Bordeaux, la cité du vin

Jag fortsätter på temat vin. För ett par veckor sedan var vi i Bordeaux och besökte bland annat det nya vinmuseet - La Cité du Vin. En jättehäftig byggnad rent arkitektoniskt sett, bara organiska former fast i stål och glas. Jätteläckert!!
Här finns möteslokaler, bibliotek, och ett av de tre våningsplanen ägnas till världens viner. Att just ett sådant museum finns i Bordeaux är både självklart och litet konstigt. Om man får generalisera så tror ju de flesta fransmän att "endast Frankrike goda viner har" och detta jätteprojekt ägnas hela världens viner. Här finns alltså en chans för dem att vidga sina vyer. Men en stor del av museet ägnas även de franska vinerna - de har ju trots allt en framskjuten placering i vinvärlden.
Det vi först möts av är inspelade intervjuer med 5-6 vinodlare från varje större vinodlingsområde i alla världsdelar. Man klickar på skärmen vem man vill lyssna och se på och får veta mer om deras filosofi och förutsättningar för att tillverka bra vin just där. Vi som inte varit i Australien och Nya Zeeland lyssnade och tittade litet extra framför dessa skärmar.
Därefter en del som handlade om druvan och alla olika druvor. Allt mycket interaktivt, klicka och läs eller klicka och titta. Jättekul och intressant.
Sedan kommer man till en stor del som ägnas till information om och teori vid avsmakning av viner. Snyggt gjort men mer för icke invigda och nybörjare. Vi njuter istället av estetiken!
Fast vid doftbanken fastnar vi rejält, dels för det är så snyggt och roligt gjort men också för att det finns många tillfällen att testa sig själv. Att fotografera dessa stationer var ganska knepigt, hoppas ni ser ändå. Under en glashuv finns det som doftar, man klämmer på en "gummituta" och vips så kommer doften ur en tratt.
Här ska det dofta blandade cistrusfruker
Här har man vässat några blyertspennor
Här är det dels konserverad ananas samt smör i form av engelska shortbreads
Hur var nu skillnaden mellan mörkt rubinrött och tegelrött? Här finns facit!
Vi ser en rolig animerad film där många kändisar möter varandra i en scen som påminner om Nattvarden. Här möts Alfred Hitchcock, Napoléon, Tsar Nicolas II, Ludvig XIV, Winston Churchill. Voltaire,Mozart och några till och de pratar om olika viner.
                                      
Ytterligare en animerad 3D-film visar hur vinet kom från Grekland till resten av världen - mycket kul gjort, man sitter som ombord på en båt och vågorna sköljer över en men man ska inte ha anlag för sjösjuka ;).

Detta är riktigt läckert; på en bildskärm visas kajerna i Bordeaux, varifrån det har skeppats ut så mycket vin genom åren. För att få veta mer så väljer man av en de tolv stora figurerna i trä, som stora schackpjäser, där klädsel och frisyr visar från vilken tid vederbörande kommer. Man ställer den på ett knappfritt tangentbord och - visp så visas på skärmen hur det såg ut i Bordeaux på den tiden. Det finns säkert 12 olika tidsepoker och man kan gå runt 360 grader och också kolla in omgivningen precis som vi gör på google maps. Imponerande!
På ett ställe finns flera visuella bord uppdukade och med verkliga stolar som man kan sätta sig på som en middagsgäst. Vid en av stolarna vid varje bord finns en stor bildskärm och där pratar olika kockar och sommelierer om  fransk bords- och dryckeskultur genom tiderna. Man känner sig som en gäst och på bordet projicerades just det som kocken eller sommelieren pratade om.


Besöket avslutas med att man på "topfloor" får prova något av de olika viner som de har från världens alla hörn. Sammtidigt njuter man av den fantastiska utsikten (fastnade dock inte på något foto) och takdekorationen som består av tusentals tomma vinflaskor.

Det var ett mycket trevligt besök, vi var där nästan 3 timmar och hade kunnat stanna längre. Men resten av staden Bordeaux hägrade. Om det kan man läsa i ett kommande inlägg.
4 kommentarer:

  1. Men oj, oj, vilket ställe!!!! Helhäftigt!
    Tänk vad mycket man kan göra om man bara har tillräcklig fantasi. Och själva byggnaden är också så annorlunda.
    Tack fröreportaget och ha det bra!

    SvaraRadera
  2. Verkar verkligen sevärt.

    SvaraRadera