25 juli 2016

Fête du cru i St Chinian

Häromhelgen var det dags för den årliga vinfestivalen i St Chinian igen. Massor av folk, över 30 grader i skuggan, marknaden verkar större än någonsin. En allé fylld med vinodlare för provsmakningar, en allé för de traditionella matleverantörerna, kött, ost, grönsaker, ost, paella, grillade kycklingar mm mm och en allé för de som säljer kläder, väskor, böcker, hemtextil, leksaker mm mm.
Just denna söndag är det såklart vinfestivalen som är viktigast. Man köper sitt vinglas för en billig peng och går sedan runt till de olika stånden och lyssnar på vad odlarna har att berätta, Man får en smutt i sitt glas och kan fundera på om man vill fara hem till denna odlare för att handla vin eller kanske att nästa stånd kanske kan bjuda på ett bättre vin. Vårt systembolag lagrar ju på sätt och vis de viner man kan köpa hos dem (vi ju köpa ett vin som är 10 år gammalt om vi vill). Här nere säljer vinodlaren sin senaste skörd/årgång och det är upp till köparen att lagra. Så många fransmän far ju runt och köper vin litet här och där för att lägga i sin källare (eller garderob). De flesta utställarna är oberoende vinodlare med oftast familjeägda vingårdar.

Bilden lånad från St Chinians hemsida.
På dessa sydfranska marknader ser man ofta dessa spröda flarn som heter les Oreilletts. De verkar vara gjorda på filodeg och är friterade och söta.
I ett av vinstånden finns ganska fin keramik. Här nere är den mesta keramiken av tradition väldigt färgglad i knalliga röda, gula och gröna färger.
Ost går alltid hem på en marknad.  Särskilt om den är gjort på getmjölk. Här finns en mängd olika sorter och med olika åldrar, en vecka, två veckor etc. Ju äldre ost ju torrare och mer smakrik.
Här har någon gått hem..... Eller i alla fall tagit en behövlig paus från spelandet!
Denna vinmarknad är sig ganska lik från år till år men den är alltid trevlig. Det är nästan alltid varmt och alltid många besökare - men man går i sin långsamma takt och njuter av mångfalden och av att det med jämna mellanrum sprutas sval vattenånga över besökarna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar