fredag 15 juli 2016

Vin, chili och körsbär.

Vi planerar för en veckolång tur med bilen. Vissa ställen som ska besökas har vi aldrig besökt tidigare, andra ställen vill vi återvända till. Som till Franska Baskien - vilket är en absolut favorit! Det tar tid att bila där, vägarna är smala och kringelikrokiga och de går också både uppför och utför, jättekul! Och det är mycket vackert. För några år sedan besökte vi området på väg till Bilbao läs om det här. Nu ska vi bo i annan by på väg mot Bordeaux som är huvudmålet med denna tripp.
Första natten stannar vi i vinområdet Jurancon, precis söder om Pau. Här har vi inte varit tidigare. Vi vill besöka Bernadottemuseet, men inser på vägen till Pau att det ju är måndag i morgon och då är alla franska museer stängda. Men vi tröstar oss med att museet finns kvar till nästa gång vi kommer hit. Vårt boende är bokat på ett Chambres d'Hôtes (dvs B&B på franska) i Jurancon. Vi tycker inte vi är så bra på franska att vi vill äta middag och frukost med värdparet och brukar därför aldrig välja denna typ av boende. Men denna bokning gjorde vi på Booking.com och där framgick det att engelska skulle gå bra. Vi blir väl emottagna och där är ytterligare två gäster - ett par från Colombia. De känner värdfolket sedan tidigare. Både värdinnan och mannen från Colombia är piloter som träffats på utbildningar i Frankrike. Vi pratar alla det internationella språket engelskspanskfransksvenska med litet teckenspråk inemellan.... Det går faktiskt riktigt bra, mycket tack vare att de bägge piloterna talar hyfsad engelska. Vi ser en fotbollsmatch i EM tillsammans (Frankrike - Island) och värdinnan kan alla franska fotbollsspelarna och refererar lika bra som på TV. Vi vill ju heja på Island men får dölja det och tjoa varje gång Griezmann gör mål. 
Chambres d'hotes Coteaux Sud är verkligen ett fantastiskt ställe.
Från vår balkong har vi 180 graders utsikt över Pyreneerna.
På morgonen sticker vi till Madiran, ett av AOP-områdena i Sydväst som vinområdet heter mellan Toulouse, Atlanten, Bordeaux och Albi... ungefär.... Det är säkert 15 helt olika vinområden som har samlats under ett namn. I Madiran besöker vi Maison du Vin och där träffar vi en man som säjer att vi bara måste åka till Château Aydie, vilket vi alltså också gör. Vi lämnar sedan området med fyra olika röda Madiran på Tannatdruvan och ett vitt torrt.

Sedan bär det av till Jurancan där det också finns ett Maison du Vin och där köper vi ett par vita söta sorter. I hela området växer det fantastiska hortensior,i de klassiska färgerna men också i blekrosa och babyblå. Jag bara måste försöka hitta några till trädgården där hemma.....
Sedan gasen i botten diagonalt bort mot Biarritzhållet. Upp i bergen och mot Aïnhoa, utsedd till en av Frankrikes vackraste byar. Som i många byar i franska Baskien är husen här rödvita korsvirkeshus och många av dem är från 1600 och 1700-talet. I Aïnhoa bor vi på ett sött hotell med fin pool. Tyvärr är det rena skyfallet med åska när vi kommer fram så man hinner inte ens räkna till tre innan nästa blixt lyser upp tillvaron - så vi varken badar eller promenerar som tanken var.

På morgonen har det slutat regna med vädret är väldigt gråfuktigt och bara 15 grader. Vi förstår varför här är så grönt och vackert!
Hotellet IRL och deras nyckeltavla - väldigt sött!
Poolen lovar gott men det får bli en annan gång.
Här är några av de typiska husen, mycket välhållna trots sin ålder. På flera av dem står årtal som vittnar om att de är flera hundra år gamla.

Grannbyn heter Espelette - och det kan ju inte chilifreakar som vi missa. Här odlas chili som vi odlar ärtor och efter skörden så hängs de upp på husväggarna för att torka. Jag förundras över hur tätt dessa plantor växer, men det är såklart skillnad. Mina odlas ju i kruka med en begränsad mängd jord, här kan rötterna gå neråt hur långt som helst.

ser ni den lilla gröna chilin till höger?
Man odlar inte bara chili, här växer också körsbär överallt. Tyvärr är de flesta plockade av träden nu i juli men man kan köpa kakor och pajer och marmelader som är gjorda på ceries. Eller ha tur och bo på ett hotell som vet att servera de sista kvarvarande till frukosten. Härligt!1 kommentar:

  1. Hoppas ni har en trevlig resa!
    Älskar Pau och vill gärna återkomma dit. Synd att museet är stängt, verkligen en upplevelse att komma in och välkomnas av ett stort porträtt av kungen och Silvia.
    Baskie när vackert och solgligt med Guernica.
    Ha det bra och njut av härliga besöksställen, stora som små!

    SvaraRadera