08 augusti 2016

Staden Bordeaux

På vår franska rundtur i somras så var Bordeaux vårt mål. Vi har varken varit i området eller i staden - trots att vi är vinnördar. Man vet ju att de riktigt fina vingårdarna inte tar emot "vanligt" folk och vi har inte heller lust att handla vin till de priserna. Men vi har förstått att det går att hitta hyfsat gott vin till en vettig peng, mer om det i ett annat inlägg. Vi vill också skapa oss en egen uppfattning både om området och själva staden. Men efter våra knappt två dagar i staden, då vi mest flanerat och njutit av de olika miljöerna, så vet vi att vi i alla fall vill återvända hit. 
Vi åker mycket spårvagn. De går var femte minut i hela innerstaden, det är lätt att köpa biljett och så ser man ju hur staden ser ut. Dessutom är det ett miljövänligt transportsätt. Alla ledningar var nedgrävda och överallt där inte bilar korsade spåren var det gräsmatta. Grönt och ljuddämpande!
För att få veta litet mer så hoppar vi på en rundtur med buss och hörlurar. Ett bra sätt att få grepp om varje stad man besöker för första gången. Längs med hela floden på den västra stranden (där den gamla staden är) så finns det parker med promenadstråk, bänkar, gräsmattor att lägga en filt på och lekplatser. Fantastiskt fint ordnat och de gröna ytorna verkade nyttjas - det är fullt med folk överallt.
Utanför Börspalatset på kajen ligger den omtalade Le miroir d'Eau  "Vattenspegeln"som med 3000 kvm vattenyta ger en härligt sval upplevelse. Vattnet är bara ett par cm djupt och här promenerar folk tvärs igenom barfota eller med sandaler och barnen leker.

På kvällen ändras förutsättningarna och då stiger ett trolskt skimmer av vattenånga från ytan.
Stora delar av Bordeaux byggdes under andra halvan av 1800-talet och många är husen med vackra fasader och smidesbalkonger. Ett Paris i miniatyr.

Börshus, opera, triumfbåge och stadsport - många sevärdheter som vi denna gång bara far förbi....


Shoppinggatorna är överfyllda på tidig eftermiddag. Här finns en rolig blandning av kedjor och små boutiquer samt hur mycket restauranger som helst. Vi bor mitt i staden och hotellet har garage. Här ett centralt parkeringshus som gör reklam för sig på ett annorlunda sätt......

Så nu vet vi hur staden Bordeaux ser ut och hur enkelt det är att vara turist här! Snart kommer ett inlägg med min uppfattning om vinområdet..... 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar