fredag 19 augusti 2016

Médoc med mera

På vår sommarutflykt lämnar vi nu franska Baskien och styr mot världens vinområde nr 1 - Bordeaux. Autorouten från Biarritz till avtagsvägen mot Arcachon är nog en av de tråkigaste vägarna vi har kört någonsin... Kanske extra trist när man har lämnat ett så fantastiskt vackert område som Baskien.
Platt som en pannkaka och tallskog på sandmark. Kilometer efter kilometer, mil efter mil och ganska många mil blev det faktiskt - 20 innan vi kom till den enda höga punkten längs vägen.... Europas högsta sanddyn Dune de Pilat c:a 110 m hög. Den ska vi naturligtvis upp på för att njuta litet av fin havsutsikt. Tillsammans med ett veritabelt lämmeltåg föses vi in på en parkering och sedan i en flerfilig formation går vi tillsammans med hundratals människor. Barn, unga och gamla - de flesta verkar vara fransmän ... en tisdag eftermiddag före semestrarna? Jag lyckas ta ett foto utan allt folk, men flera led av vandrande människor genom strandskogen och uppför trappan var nästan en surrealistisk upplevelse.
Efter våra två dagar i Bordeaux så ska vi prova vin och har fått ett par tips av två vänner som åkt på en vinresa hit ner och besökt slott med goda viner till normala priser. Och som dessutom har öppet utan tidsbokning. Det är ju vi bortskämda med i Languedoc, så många vinbönder där man bara kan knacka på för en provning. Här är vi i Pessac-Leognan som ligger strax söder om staden Bordeaux, i området Graves. Vi får ett jättefint mottagande av en proffsig tjej, anställd på kontoret och ansvarig för provningar som vår. Fina röda typiska (?) för mindre än 15 euro känns prisvärt.

Nu är det dags för den klassiska Médoc-halvön, här där de allra finaste slotten i Bordeaux ligger. Priserna på deras viner är astronomiska och inte gjort för vanligt folk. Men vi ska bara kolla läget. Vi åker först till byn Margaux, en liten sömnig by, men eftersom det är lunchtid så tvärnitar vi när vi ser en restaurang med terrass och får oss en jättefin trerätters menu inklusive gott rött vin och kaffe för 22 euro per person. Jag fick litet av chaufförens vin också....

Så här platt är det även på Médoc-halvön. Vackert med de planterade rosorna, de ska varna för eventuella skadedjur.
Är det något som är högt så kan det vara - en flaska på väg till St Julien t ex.... eller kanske ett träd. 
Några slott kör vi förbi, förmodligen inget av de stora vinslotten, i alla fall finns inga skyltar som talar om vad de heter, men det är vackra byggnader.


Vi försöker hitta Château Mouton Rothschild, Château Latour och Château Margaux men man kommer bara till avtagsvägen till respektive slott och man ser inget av slotten. Vi beslutar oss för att vända efter Pauillac och far tillbaka till Lamarque på ostsidan av halvön för att ta en bilfärja över Gironde, som havsviken heter. Från Lamarque till Blaye en båttur på en halvtimme så spar man 2-3 timmars bilkörning. Det är ebb och båten krånglar sig genom sandrevlarna som är tydliga. Vattnet är brunt av all sand som rörs upp vid flod och ebb, inte så vackert men tydligen rent.


Avfarten i Blaye ser tveksamt stabil ut - men okejrå, vi har inget val.... Jag skriver inget om vår övernattning i Blaye, vi bodde bra med utsikt över floden, men matsalens personal var under all kritik. Jag blir fortfarande arg när jag tänker på det.
Men Blaye är också ett vinområde och hör till Côtes de Bordeaux. Här besöker vi Château Monconseil-Gazin. Vacker byggnad, vackra omgivningar, ganska kuperat (!) och en trevlig monsieur som provade med oss. Ytterligare några goda flaskor inköpta till humana priser.


Så far vi vidare inåt landet till St Emilion, det enda ställe i denna trakt där vi varit tidigare, för 20 år sedan. Det är en gullig pittoresk liten by, man parkerar utanför och promenerar in. Nu kommer vi vid en väldigt dålig tid på dygnet - dvs mitt i luncherna kl 13.00. Det är helt omöjligt att hitta en laglig plats att stå på. Inte ens restaurangerna i utkanten av byn har p-platser. Vi har ju också en del vin i bilen och behöver därför helst en plats i skuggan. Efter 30 minuters letande far vi därifrån och satsar på att hitta en restaurang i någon av byarna framför oss....
 Man kan konstatera att vi har varit 4 trevliga dagar i Bordeauxområdet och vi har blivit litet, litet klokare. Vi har sett Médoc-halvön, vi har provat vin i två olika områden och vi också besökt staden. Den kommer vi nog återvända till men då kommer vi köra norrifrån för att få en annan naturupplevelse...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar