måndag 15 augusti 2016

Gå inte över ån efter vatten

När vi passar småtrollen händer det att vi hittar på något extra. Högst på listan står besök på ställen med djur. Fler gånger har vi åkt till de stora akvarierna som finns i Danmark. Vi har tittat på hajar och krokodiler. Men som precis som många barn idag har rest runt halva världen men inte rest alls i Sverige - så kan det vara roligt att se vilket djurliv det finns i vattnet vi badar i här hemma.
I sommar har Naturskyddsföreningen arrangerat utställningen Mitt Hav om livet i Skälderviken och Rönne å tillsammans med två engagerade marinbiologer. 
Så en mulen eftermiddag gör vi ett besök för att se om det finns något djurliv kvar i våra vatten. Glädjande nog blev vi väldigt överraskade, både över artrikedomen men också hur proffsigt man arrangerat denna utställning. Den är inte stor - 100 kvm - men där kan rymmas mycket! Information om livet i våra vatten, små fina akvarier som man kan komma nära, jätteduktiga ungdomar som guidar besökarna om man vill och - sist men inte minst ett klappakvarium.
Roligt att se när fiskarna matas och mycket trevlig information i samband med detta!

Småfläckig rödhaj, lever normalt i Öresund på 18-20 meters djup.
Här finns tre sommargäster i våra vatten, tioarmad bläckfisk, som har borrat ner sig i sanden och man ser bara huvud och ögon, längs med vänsterkanten.
Havsanemoner  får sin mat ner bland "armarna" och likt köttätande växter (vilket de ju egentligen är...) sluter de sig om bytet och sakta smälter maten.
Fisk från Rönne å - öring eller lax.... Röd fettfena och prickar under gälarna tyder på öring. Har jag nu lärt mig ;)
Klappakvariet - mycket poppis men kallt. Brrrr
Nu hoppas många att detta kan bli en permanent utställning. Och jag vill gå dit en gång till innan de stänger - fast då utan småtrollen!


2 kommentarer:

 1. Härligt med småtroll!
  Ha det bra önskar Lena från Skottland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Ha det bra du med, fast du är ute och reser!

   Radera