söndag 1 maj 2016

Framme i lilla huset i C ... men utan kontakt

Ankomst till lilla huset i C sent en fredag kväll. Fint sopat på trappan och landingen och lagom varmt i huset som stått obebott i 7 veckor - tack O för det.

Men ingen telefon, va? Nähä .... Vi har en så kallad livebox med vilken vi ser TV, kopplar upp oss på nätet och ringer via den fasta telefonlinjen. Det är en bra grej, när den fungerar, levererad av Orange. Men nu kan vi alltså inte göra någonting.... inte surfa, inte streama, inte skypa med barnen, inte läsa tidningar, inte se nyheterna.... Om vi inte roamar, men det kostar ju ändå ganska mycket.

Så här dags har alla supportlinjer stängt. OK - Orange har ju sina butiker med service och vi är ju i ett land där många affärer har öppet till 20 även på lördagen. Sagt och gjort, på lördagen, efter pétanquetävling med efterföljande lunch med ett gäng svenskar och en go'fika med andra vänner, så styr vi kosan mot staden och det stora köpcentret Polygone där det finns en Orange-butik. Klockan är sen eftermiddag eller tidig kväll och det är inte så mycket folk i butiken. Tjejen som tar emot oss börjar med att fråga var vår box är.... vaddå är? Hemma, vill hon ha adressen? Nej, hon vill att jag ska ta fram boxen ur väskan så att hon kan få testa om den är hel eller inte...

Puh, förra gången vi behövde någon hjälp så kollade de på vårt abonnemang i butiken och fixade det som var fel/trasigt. Nähä, då får vi komma tillbaka sa vi och tackade och kastade oss i bilen för snabb hemfärd samtidigt som vi försökte göra en tidsplan för om vi skulle hinna. Hem 25 minuter, 10 minuter för att koppla loss boxen från sitt vägguttag och andra sladdar och så tillbaka, parkera,,, puh en timme och då skulle vi komma till 19.55. Minsta trafikstrul eller kludd med sladdarna eller... så skulle vi komma försent. Så vi bestämmer oss för att vi får åka tillbaka på måndagen istället (på söndagar är ALLT stängt i detta landet).

När vi passerar genom valvet in till vårt torg så ser mannen i mitt liv att vår telefonledning hänger litet konstigt.

Man har, när vi varit i Sverige, gjort vissa förstärkningsjobb i valvet och tydligen lyckats göra åverkan på vår telefonledning samtidigt. Inte konstigt att telefonen inte fungerade.
Så måndagen börjar med att vi istället ringer till Orange support för att göra en felanmälan. Döm om vår förvåning när de som en extra service erbjuder oss att få en airbox som ger oss tillgång till internet fram till dess att deras reparatör kan komma. Så vi kör än en gång till Orange men denna gång kvitterar vi ut en liten manick som ger oss surfmöjlighet gratis under två månader. Inga tunga saker kan laddas ner, men tidningar och nyheter och det är initialt det viktigaste.  Vi är rätt glada vi inte hann koppla ur boxen i lördags... Ännu gladare blir vi när det dyker upp en reparatör redan på tisdag morgon för att laga vår ledning.

Jag har också pratat med borgmästaren som sa att de, vid sina fortsatta reparationer i valvet, ska lägga vår ledning i en baguette (i detta fall är en baguette ett plaströr ;)) så ledningen inte skadas i fortsättningen.

Fin service - en eloge till Orange! Själv är jag litet mallig, jag var ju litet skraj för att tala franska i nya situationer - men det fungerar ju riktigt bra... eller i alla fall så gör jag mig förstådd. Också nyttigt att faktiskt vara utan sociala media - det går bra, jag lovar! Men litet tråkigt i längden....
3 kommentarer:

 1. Hejsan,Låter smidigt det ni har ..Livebox,..men är det inte ganska hög kostnad per månad? Har ni bra täckning på nätet, eller är det "segt" ?
  Så med Live box ingår alltså både tv , internet och fast telefoni?
  Tack för fin blogg!
  Mvh Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, kul att du läser min blogg. Hoppas att du läser detta också, annars får du inte svar på dina frågor; vi betalar 39 euro per månad. För det får vi surfa hur mycket vi vill, ringa till andra fasta telefoner i Europa hur mycket som helst för 0 pengar och vi har mer än 100 tv-kanaler (fast vi behöver bara 3). Det som tillkommer om man inte har det sedan tidigare är ju en TV-antenn (vi har en parabol) och installation av den fasta telefonlinjen. För oss är priset trots allt överkomligt eftersom vi (eller någon annan i familjen) är här 5-6 månader om året. Vi är ofta på nätet, läser tidningar, ser svensk tv och många som jag ringer till, inklusive min mamma som jag ringer varje dag, har en fast telefon. Hastigheten varierar ju från by till by. Här i C har vi ganska bra uppkoppling och kan se filmer m.m. Jag vet inte om Orande kan svara på hur mottagningen är på just din ort. Lycka till! Hälsningar Lotten

   Radera
 2. Visst är man beroende av tekniken idag! Kul att "baguette" också kan vara en kabel ;)

  SvaraRadera