20 maj 2016

Châteauneuf-du-Pape

Vindrickare som jag och mannen i mitt liv är, så försöker vi besöka olika vinområden när det ges möjlighet. Som häromåret då vi fick besök i Frankrike av 2/8 av vårt svenska vingäng och vi bestämmer oss för att tillsammans besöka Châteauneuf-du-Pape. Det ligger inte långt från lilla huset i C, det tar ungefär 1,5 timme att köra dit.
En ordagrann översättning av Châteauneuf-du-Pape, "påvens nya slott/borg"stämmer faktiskt med historien och verkligheten. Påvarna i Avignon byggde ett sommarpalats litet norr om A. Kanske för att få lugn och ro, kanske för att få ett svalare klimat i bergen. Kvar av slottet överst i byn är bara två murade väggar, men de är höga och imponerande och ger en bra känsla av hur det var här på 1400-talet. I mitten av 1500-talet förstördes borgen i samband med religionskrigen då byn blev angripen av kalvinister. Senaste gången borgen förstördes var 1944 av de retirerande tyskarna.

Byn är liten och mycket pittoresk. Det finns hur många olika vinodlare som helst att besöka. Vi börjar med att gå till Maison des Vins för att få en uppfattning om hur vi ska lägga upp de dagar vi ska vara här. De är ju klassiska vintrakter, men som har  förändrats och förnyats tack vare den nya generationen vinodlare.

Här är det bra info och vi provsmakar ett par sorter, får litet 
tips och drar sedan vidare för en sightseeing i byn.
 
Efter att ha vandrat upp till toppen i byn och påvarnas slott, 
njutit av utsikten och en kaffe ....


...  checkar in på hotell La Sommellerie, ett lämpligt namn tycker vi som vinprovare...
Stärkta av en supergod middag och en god natts sömn startar vi morgonen med att ta oss till Chateau la Nerthe. Ett fantastiskt vackert ställe men ack så ointresserad personal.... och då fick de inte sälja så mycket ;)

Så här ser vinfältens traktorer ut, de går med ett hjulpar på var sin sida om vinstockarna.
Lunch i toppen av byn, allt är ju så bra samlat kring byn med kanske en radie på bara ett par mil. Efter lunch som intas i skön skugga under stora pinjeträd och med maffig utsikt...
...så är det dags för Domaine Chante Cigale, alltså den spelande cikadan. Här är de mycket trevligare, vänliga och roliga och har dessutom goda viner - tur eller hur?
Vinmuseum finns också i byn, med uppbyggda miljöer från vintillverkning och med mycket skojig information. I alla fall om man, som vi, är litet vinnördar... Denna form på flaska heter la Fiole och används faktiskt fortfarande hos någon odlare.
Sist på dagen tar vi oss Domaine Jean-Deydier & Fils, mycket fina viner, hyfsade i pris och några till buteljer blir inhandlade innan det är dags för en trevlig middag till, innan vi ska skiljas åt nästa morgon. 


Påvens sommarslott, upphovet till hela byn och vinodlingarna!







4 kommentarer:

  1. Oh, vad härligt det ser ut! Och trevligt med lite påvehistoria.
    Har inte varit där.
    Hotellt/restaurangen med de blå luckorna är så likt huset vi hade. Ger fina minnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, ett sådant hus står högst på min drömönskelista.... det är verkligen sinnebilden av sydfrankrike för mig.

      Radera
  2. Ligger på vår utflyktslista. Bra med tips på saker att se/göra. Man är alltid lite orolig för "trängsel av andra turister men det verkade ganska lugnt på era bilder. Vi kanske besöker i juni.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Vi var faktiskt här i slutet av juli... det borde ha varit knökat av folk - men det var det inte... Hoppas ni får en trevlig tur!

      Radera