fredag 22 april 2016

Magiska Fotografiska

Tack till våra stockholmsvänner och tack till Nette som har visat oss det speciella med fotokonst! För mig har tidigare ett foto varit ett foto och till viss del är det kanske fortfarande så. Men att få uppleva de stora fotograferna, den mångfald av bilder som kommer med varje fotokonstnär och de speciella bilder som faktiskt fastnar på näthinnan är otroligt berikande.
När vi senast var i huvudstaden lockade Erik Johanssons utställning Imagine: Created Reality. Han bygger upp sina foton  och börjar med verkliga modeller i liten skala (kartonger, karamellfärg, mjölgröt) och med hjälp av sin fantasi kreerar han sedan surrealistiska sagobilder i Photoshop. På flera ställen i utställningen finns filmer som visar hur han går tillväga - otroligt roligt att se för man förstår ju faktiskt inte alls hur han har burit sig åt. Och ett genomgående tema är "varför kan inte detta vara verkligheten och hur mycket annat omöjligt kan då egentligen vara möjligt?"
 
End of Line

Cut & Fold

Go Your Own Road

Landfall

Impact

The Cover Up

The Architect

Här finns också utställningen Ikoner - om att få finnas. En idé till en fotoutställning som dök upp när Glada Hudikteatern hade ett sommarläger. Personer med Downs syndrom får här ta plats i ett forum där de inte brukar vara. Utställningen visar 21 stora fantastiska foton som är oerhört engagerande och roliga! Jag kommer på mig själv med att titta på fotona med ett stort leende på läpparna. Här finns bland annat Divan, Ballerinan, Polisen, Barbie, Superhjälten, och de är sååå bra! 
Fotot jag valt att visa heter Krigaren och jag får en stark Jeanne d'Arc-känsla - så frankofil jag nu är....  8 kommentarer:

 1. Trevlig utställning som det verkar. Fotografiska är inte så glada åt att vissa konkurrenter numera har fri entre. Och något galet med inlägget i slutet. Är det headern som har ramlat ner? Hmm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, ser på telefonen något mystiskt från ett annat inlägg, det syns inte på datorn. Tack!

   Radera
 2. Tack för att du tog oss med dit!!!
  Har varit några gånger på Fotografiska, en upplevelse.
  Ha en härlig weekeend!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lena! Ha en fin helg du också. I morgon är det Valborg, jag är i Frankrike och där firas inget sådant (annat än bland svenskarna) Hur gör man i Wales?

   Radera
 3. Kul att du gillade utställningen :)
  Min dotter är Krigaren. Så stolt!!

  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, så kul att du ville höra av dig! Du ska vara jättestolt, det är en fantastisk bild av en fantastisk tjej, ja hela utställningen var mycket sevärd och bilderna gav verkligen något att bära med sig. Hälsa Krigaren!

   Radera
 4. Jag måste bara komma dit nån gång och titta på alla fantastiska bilder som finns där. Har ju hört så mycket om det. Vem vet, kanske till sommaren. Förstår att du hade en fantastisk upplevelse där. Tack för att du delade med dig av lite från besöket.
  Önskar dig en fortsatt fin 1 Maj och sedan en ny bra vecka som kommer !
  Kram från Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du som fotograferar borde verkligen besöka någon lämplig utställning. Jag är inte där så ofta så jag vet inte om de har en permanent utställning också. Ha det bra du också!

   Radera